26 siječnja 2020, Nedjelja 12:39

728×90
728×90
728×90
728×90
728×90
728×90

20.OBLJETNICA OLUJE

2015-08-04_21.59.28

Hrvatska, danas 04. i sutra 05. kolovoza 2015. godine, slavi 20.obljetnicu vojnoredarstvene akcije OLUJA. Ovo je prvi put da se službena proslava odvija u dva dana i u dva grada, u Zagrebu glavnom gradu Hrvatske i u Kninu simbolu pobjede u Domovinskom ratu. Do sada je službena proslava bila samo u Kninu. Ove godine zbog okrugle obljetnice, a možda i zbog nekih drugih pobuda, proslava će se obilježiti svečanije i bogatije; i dobro je da je tako, nadamo se, samo,  kako će to postati tradicija slavljenja OLUJE.  OLUJA to sigurno zaslužuje. Ona je najveća pobjeda hrvatskog vojnika u cjelokupnoj hrvatskoj povijesti. Izvedena  na briljantan vojnički način koji je iznenadio neprijatelja, a  i svjetsku javnost. Neprijatelju su ostavljene dvije mogućnosti: da se bori ili da se povuče sa hrvatskog teritorija, pokušao je prvo, a završilo na drugom. OLUJA se smatra jednom od najčišćih vojnih operacija u povijesti ratovanja, u samo 48 sati oslobođena je glavnina okupiranog teritorija, neprijatelj je doživio poraz i postavljen je barjak pobjede na Kninskoj tvrđavi.

Ni jedna vojna operacija prije OLUJE nije bila tako mironosna kao što je bila ona. Strahovalo se od odmazde, koje su prije uvijek bile, poslije poduzetih vojnih operacija;  bojalo se od podmuklih poduhvata kojima je neprijatelj bio sklon nakon svakog potpisanog primirja, ali ništa od toga nije bilo. OLUJA  je stišala i umirila neprijatelja, tako da je zavladao konačni mir koji i danas traje.  

Nikad toliko radosti, ushita i veselja, nije osjetio hrvatski čovjek nego tih slavnih dana OLUJE. Odnijela je svu silinu primitivizma, bahatosti, agresije, s ovih prostora; raskrinkala svu nemoć srpske vojske i svo licemjerstvo europske politike;  vratila je slobodu i toliko željeni mir ispaćenom  hrvatskom čovjeku.  Zato je OLUJA bitka svih bitaka i točka na Domovinski rat; zato slavimo OLUJU.

Danas slavimo spomen na taj povijesni dan s istim osjećajem zahvalnosti hrvatskim braniteljima na pobjedi i slobodi, kao što smo ga iskazivali tih slavnih dana OLUJE. Svaki Hrvat i svaki hrvatski držvljanin jednakim osjećajem zahvalnosti treba slaviti i Mimohod u Zagrebu i Svečanu proslavu u Kninu, onaj tko to ne razumije ili je politički nepismen  ili stranački slijepac ili neprijatelj Hrvatske.

Danas tuguju oni koji su Hrvatsku htjeli pokoriti, poraziti i zauvjek izbrisati iz povijesnog sjećanja. Samo po sebi to je razumljivo,  jer se nisu ostvarile njihove aspiracije i zacrtani ciljevi. Sjećaju se svog najvećeg poraza u svojoj istoriji, kako kažu, ne znamo, samo, zašto im je trebalo dvadeset godina da to shvate? Zadovoljstvo pobjedom potpuno je samo onda kad to i neprijatelj priznaje porazom.

Hrvatska dok danas slavi svoju najveću pobjedu, klanja se žrtvi Vukovara i svih stradalih mjesta i gradova u Domovinskom ratu, iz njihove žrtve iznikao je današnji  ponos na slobodu, samostalnost i suverenost Republike Hrvatske.

Neprijatelj ništa dobro ne razumije kao što razumije poraz. OLUJA je opomena za sva vremena, samo zajedništvom i osloncem na vlastite snage dolazi se do pobjede. U Hrvatskoj danas i sutra se slavi Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, samo onaj tko je politički nepismen ili stranački zaslijepljen ne slavi danas u Zagrebu i sutra u Kninu. Milanović ili SDP i Karamarko ili HDZ  nisu neprijatelji, nego eventualno samo protivnici ili suparnici, a to nije isto. Hrvatskoj nisu potrebni novi neprijatelji. Dostojanstveno i ponosno proslavimo svoj najveći blagdan.

OLUJA je bitka svih bitaka, OLUJA je majka svih pobjeda.

 

Izvor : Voice From Croatia

Autor : Ivan Tokić

Datum objave : 04.08.2015.