20 rujna 2019, Petak 12:48

728×90
728×90
728×90
728×90
728×90
728×90

91.DODJELA OSCARA

91.dodjela nagrade Oscar, najvažnije filmske nagrade, održana je 24.02.2019. u Dolby Teatru u Los Angelesu. Oscar za najbolji film u 2018.godini osvojio je film “Green Book”, dok su najboljim glumcima proglašeni Rami Malek u filmu “Bohemian Rhapsody” i Olivia Colman u filmu “The Favourite”. Sporednim najboljim glumcima proglašeni su Mahershala Ali u filmu “Green Book” i Regina King u filmu “If Beale Street Could Talk”. Najbolji režiser je Alfonso Cuaron za film “Roma” koji je osvojio i Oscar za najbolji strani film u 2018.godini. Oscar za najbolji orginalan scenarij je osvojio “Green Book”, a najbolja orginalna pjesma iz filma je “Shallow” (film “Star is Born”) u izvedbi Bradley Coopera i Lady Gage.

1551095463118.

“GREEN BOOK” (“ZELENA KNJIGA”) OSVOJIO OSCARE ZA 2018.GODINU ZA : NAJBOLJI FILM, NAJBOLJA SPOREDNA MUŠKA ULOGA I NAJBOLJI ORGINALAN SCENARIJ. Priča inspirirana istinitim prijateljstvom koje je nadvladalo rasne i klasne razlike između izbacivača talijansko-američkog podrijetla Tonya Lipa (Viggo Mortensen nominiran za najboljeg glumca) i svjetski poznatog afroameričkog pijanista dr.Dona Shirleya (Mahershala Ali osvojio Oscara za najboljeg sporednog glumca). “Zelena knjiga” označava vodič za crnce koji se nalaze na putu kroz američki jug 1960-tih godina u SAD-u, a taj vodič im ukazuje na mjesta koja se smatraju sigurnima za Afroamerikance. Njih dvojca se na tom putovanju suočavaju s rasizmom, opasnostima i humorom, te su prisiljeni za sobom ostaviti vlastite nesuglasice kako bi preživjeli.

.

“ROMA” OSVOJILA OSCARE ZA 2018.GODINU ZA : NAJBOLJI REŽISER. NAJBOLJI STRANI FILM I NAJBOLJA FILMSKA FOTOGRAFIJA. Meksički režiser Alfonso Cuaron osvojio je Oscara za režiju filma “Roma” koji je njegov polu-biografski prikaz odrastanja u Colonia Roma, predgrađu Mexico Citya u 1970.-tim godinama. Sjajne meksičke glumice Yalitza Aparitzo, za glavnu ulogu spremačice, i Marina de Tavira, za sporednu ulogu majke, bile su nominirane za Oscara. Zanimljivost je da je ovaj artistički film prvi film koji je nominiran i osvojio Oscare a da nije bio prikazivan u kinima, nego je direktno objavljen na medijskoj platformi Netflix, što vjerojatno najavljuje neke nove trendove u filmskoj umjetnosti.

.

“BOHEMIAN RHAPSODY” OSVOJIO OSCARE ZA 2018.GODINU ZA : NAJBOLJA GLAVNA MUŠKA ULOGA, NAJBOLJA MONTAŽA, NAJBOLJA MONTAŽA ZVUKA I NAJBOLJI MIKS ZVUKA. Biografski film o velikoj glazbenoj zvijezdi Freddy Mercuryu i velikoj rock grupi Queen. Rami Malek, neobičan američko-egipatski glumac, potpuno je zasluženo osvojio Oscar za najbolju mušku ulogu neobičnog glazbenika Freddy Mercurya. Grupa Queen je iza sebe ostavila mnogo glazbenih klasika i zaslužili su da se o njihovom putu snimi film koji je bio među nominiranima za Oscara kao najbolji film.

.

“THE FAVOURITE” (“MILJENICA”) OSVOJILA OSCAR ZA 2018.GODINU ZA : NAJBOLJA GLAVNA ŽENSKA ULOGA. Ovaj film se može smatrati “gubitnikom” dodjele jer je od 10 nominacija osvojio samo 1 Oscar, potpuno zasluženo Olivia Colman za najbolju glavnu žensku ulogu engleske kraljice iz 18.stoljeća. Sjajne uloge u filmu su ostvarile Emma Stone i Rachel Weisz kao kraljičine “miljenice”, obje su bile nominirane za najbolje ženske sporedne uloge. Film je tragikomična priča o kraljevskim intrigama, strasti, zavisti, izdaji, koju prate brojni prevrati i ironični dijalozi.

.

“IF BEALE STREET COULD TALK” (“KAD BI ULICA BEALE MOGLA GOVORITI”) OSVOJILA OSCAR ZA 2018.GODINU ZA : NAJBOLJA SPOREDNA ŽENSKA ULOGA. Film prati afroameričku djevojku koja pokušava dokazati nevinost svog nepravedno optuženog dečka prije rođenja njihovog djeteta. Njezina obitelj joj u toj borbi daje podršku, a posebno se ističe uloga njezine majke za koju je Regina King osvojila Oscar za najbolju žensku sporednu ulogu.

.

“STAR IS BORN” (“ZVIJEZDA JE ROĐENA”) OSVOJILA OSCAR ZA 2018.GODINU ZA : NAJBOLJA ORGINALNA PJESMA IZ FILMA. Film je remake klasične priče o tragičnoj ljubavi između iskusnog glazbenika na zalasku karijere i mlade pjevačice u usponu. Ovo je treći remake orginalnog filma iz 1937.godine, a predzadnji remake je bio 1976.godine u kojem su pamtljive uloge odigrali Kris Kristofferson i Barbara Streisand. Međutim treba pohvaliti Bradley Coopera koji je ovaj zadnji remake režirao, napisao, pjevao u njemu i za glavnu mušku ulogu bio nominiran za Oscara. Njegova partnerica u filmu poznata glazbenica Lady Gaga je također zaslužila pohvale jer je bila nominirana za najbolju žensku ulogu, a njezina pjesma iz filma “Shallow” je osvojila Oscara za najbolju orginalnu pjesmu iz filma.

.

“BLACK PANTHER” (“CRNA PANTERA”) OSVOJILA OSCARA ZA 2018.GODINU ZA : NAJBOLJA SCENOGRAFIJA, NAJBOLJA KOSTIMOGRAFIJA I NAJBOLJA GLAZBA. Veliki kino hit je Marvelov film o stripovskom prvom crnom superheroju “Crnoj Panteri”. Fabula filma je tipična superherojska, borba izmedu dobrih i zločestih, puno akcijskih scena u kojima se Crna Pantera bori kako bi spasio svoj narod i cijeli svijet. Oscare su očekivano osvojili u kategorijama scenografije, kostimografije i glazbe.

.

“VICE” (“ČOVJEK IZ SJENE”) OSVOJIO OSCARA ZA 2018.GODINU ZA : NAJBOLJU ŠMINKU. Za kraj film koji je osvojio Oscara za najbolju šminku, ali i film u kojem je Christian Bale ostvario nezaboravnu glavnu ulogu bivšeg američkog potpredsjednika Dick Cheneya za koju je bio nominiran za Oscara. Bale se za ulogu moćnog Cheneya sjajno fizički transformirao, udebljao se 20 kg, te da nije bilo Rami Maleka i njegove uloge Freddy Mercurya, Bale bi vjerojatno osvojio svog drugog Oscara. Film je biografska priča koja prati uspon Cheneya od propalog električara iz Wyominga do pozicije američkog potpredsjednika koji je bio moćniji i od samog američkog predsjednika George W.Busha mlađeg.

.

.
Izvor : Voice From Croatia
Autor : Stana Špikić
Datum objave : 26.02.2019.