17 studenoga 2018, Subota 21:36

728×90
728×90
728×90
728×90
728×90
728×90

BOSANSKI FRANJEVCI UPOZORAVAJU NA ISELJAVANJE HRVATA IZ BIH

U Sarajevu je od 4. do 8. travnja 2016. godine održan redoviti izborni Kapitul Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Na sastanku bosanskih franjevaca razmatrane su teme o životu i djelovanju Provincije, izabrana je nova provincijska Uprava, te su doneseni konkretni zaključci, odluke i smjernice za buduće djelovanje. U nastavku članka izjavu za javnost bosanskih franjevaca prenosimo u cijelosti.

_DSC5420

“Trenutak u kojem danas živimo u našoj domovini Bosni i Hercegovini jest dramatičan i težak, kao što je uostalom bilo i više puta kroz povijest. I danas je na kušnji sudbina narodâ, budućnost Bosne i Hercegovine, naše Provincije i njezinih franjevaca. Sjećajući se teških vremena, ne želimo bježati u prošlost, nego pronaći snagu za današnje kušnje i nadu za budućnost.

U Izjavi za javnost s prošlog Provincijskog kapitula (16.-20. travnja 2012.) izrazili smo bojazan da će se ulaskom Hrvatske u EU, pokrenuti novi val iseljavanja našega naroda, što bi bilo pogubno i za nas i za Bosnu i Hercegovinu. Nažalost, danas smo svjedoci da je naša bojazan bila opravdana. Dugogodišnja poslijeratna politička nestabilnost, nacionalna i svaka druga podijeljenost, bezakonje, korupcija, nejednakost i teško ekonomsko stanje u BiH, rezultiralo je činjenicom da mnogo našega naroda i sunarodnjaka, posebno mladih, napušta svoje domove i iseljava se u države Europske unije i svijeta. Posebno nas žalosti što odlaze obitelji s djecom.

Da bismo izišli iz ovakvog dramatičnog stanja, potrebno je konačno uspostaviti pravedne i razumne norme zajedničkog života, te imati trajnu komunikaciju s drugima i drugačijima, kao pretpostavku za bolje ekonomsko stanje i prosperitet svih stanovnika u BiH. Nažalost, s pravom se može konstatirati kako je i danas, na svim stranama i među svim narodima, a i u međunarodnoj zajednici, puno više onih kojima nije stalo do istine i zajedničkog života. Previše je onih koji zavode narod lijepim riječima i obećanjima, bez ikakve moralne obveze da ih provedu u djelo. Pri tome vrlo malo znaju o povijesti naše domovine i nisu voljni poduzeti gotovo ništa da se konačno prevladaju ove poteškoće u kojima se nalazimo.

Kao bosanski franjevci, u ova „olovna” vremena, u duhu Radosne vijesti uskrslog Krista i sv. Franje, mi nastavljamo svoj požrtvovni rad služeći u Crkvi te radeći na izgradnji i obnovi naše zemlje i naroda, bez razlike vjere i nacije, u granicama svojih mogućnosti, svoga zvanja i svoga višestoljetnog poziva. Pokušavamo vrijednosti o kojima je govorio papa Franjo u Sarajevu 6. lipnja 2015. konkretno živjeti i ostvariti. Zazivajući Božji blagoslov, nastavljamo također biti angažirani franjevci i na polju kulture, umjetnosti, povijesti, književnosti, te društvenih zbivanja u ljubavi prema zavičaju i bosansko-hercegovačkom čovjeku.

U tom duhu svim stanovnicima naše države i domovine Bosne i Hercegovine želimo Mir i Dobro!

Franjevci Bosne Srebrne”

 

.
Izvor : Voice From Croatia
Autor : Marko Ljubičić
Datum objave : 13.04.2016.