18 kolovoza 2019, Nedjelja 7:48

728×90
728×90
728×90
728×90
728×90
728×90

“DA TAKO BUDU SAVRŠENO JEDNO”

NEDJELJA 02.06.2019. DANAŠNJE EVANĐELJE : “U ono vrijeme: Isus podiže oči k nebu i pomoli se: »Oče sveti, ne molim samo za ove nego i za one koji će na njihovu riječ vjerovati u mene: da svi budu jedno kao što ti, Oče, u meni i ja u tebi, neka i oni u nama budu da svijet uzvjeruje da si me ti poslao. I slavu koju si ti dao meni ja dadoh njima: da budu jedno kao što smo mi jedno – ja u njima i ti u meni, da tako budu savršeno jedno da svijet upozna da si me ti poslao i ljubio njih kao što si mene ljubio. Oče, hoću da i oni koje si mi dao budu gdje sam ja, da i oni budu sa mnom: da gledaju moju slavu, slavu koju si mi dao jer si me ljubio prije postanka svijeta. Oče pravedni, svijet te nije upoznao, ja te upoznah; a i ovi upoznaše da si me ti poslao. I njima sam očitovao tvoje ime, i još ću očitovati, da ljubav kojom si ti mene ljubio bude u njima – i ja u njima.« Riječ Gospodnja.” (Iv 17, 20-26)

IMG_20190602_115638

Isus molitvu upućuje Ocu. Moli za druge. To je zagovorna molitva. Moli za jedinstvo njegovih učenika, da i oni budu s njim i s Ocem i da Očeva ljubav bude u njima.

Mi obično molimo za zdravlje, za kišu ili sunce, što je potpuno legitimno, ali trebamo pripaziti da ne ostanemo samo kod tih zahtjeva.

«Bog čuje molitvu koja dolazi iz srca. Većina molitava su naše sebične želje. Prava molitva je predanje. Tako najbolje molimo, jer tražimo samo Boga i prepuštamo se posve Božjoj volji. Tada je molitva smjesta uslišana. Mi molimo za zdravlje, lijepo vrijeme, dobre ocjene. I redovito ne dobijemo što molimo. Prošnje u molitvi za mistiku su najniži oblik približavanja Bogu.» (fra Mladen Herceg)

U prosidbenoj molitvi trebamo biti otvoreni Bogu i njegovoj volji. «Tko tako moli, ne mora možda bezuvjetno napustiti ovu želju, nego je ostaviti slobodnom, osloboditi sebe, i u tomu osloboditi-sebe dati se preobraziti.» (J. Ratzinger)

Učenici su pitali učitelja: «Što trebamo moliti od Boga da bismo sigurno dobili?» Učitelj odgovori: «Molite što god želite!» Međutim, na to dođe njihov prigovor: «Ali naše je iskustvo da mnoge naše molbe nisu ispunjene!» Na to će učitelj: «Još jednom vam kažem, molite što god želite. Ali dopunite vašu molitvu: Gospodine, daj mi to – ili više! To, što vam Gospodin dadne, ili je to što ste tražili ili je nešto veće od toga.» Radoznali učenik dobaci: «Onda se malo bojim da ću uvijek primiti samo ‘više’, uvijek samo ‘veće’ a ne ono što moje srce želi!» Učitelj ga pogleda i reče: «Ako izgubiš taj strah, ako ti ono ‘veće’ bude veće, ako ti Božje ‘više’ zaista bude više, onda ti On može darovati i manje a da ti to ne odvrati pogled od njega koji je uvijek veći, uvijek više.» Učenik je shvatio: «Da, Gospodin nam kaže: ‘Tražite najprije Kraljevstvo Božje – a sve drugo će vam se nadodati’» (Mt 6, 33)

U molitvi tražimo Boga, a ne nešto od Boga.

Pogledajmo neke molitve i procijenimo kakve su:

Starija pobožna žena nakon rata: «Bog je prema nama bio vrlo dobar. Mi smo molili i molili, i tako su sve bombe padale na drugi dio grada.»

Jednog mistika nagovorili su susjedi da ode na carski dvor i od cara isprosi jednu uslugu za selo. Mistik je došao na dvor i našao cara u molitvi. Kad se car konačno pojavio, mistik ga upita: „Kakvu si molitvu molio?“ „Molio sam da mi Sve-Milosrdni udijeli uspjeh, bogatstvo i dug život“, odgovori car. Mistik se na mjestu okrenu od cara i ode od njega s primjedbom: „Došao sam vidjeti cara. A ovdje sam susreo prosjaka koji se ne razlikuje od drugih.“

Godinama je Harry dan za danom povjeravao Bogu zabrinutost za svoga zeta Johna koji se udaljio od Boga. A onda je Harry umro. Nekoliko mjeseci poslije, John se vratio Bogu. Kada je od punice Marshe čuo da se Harry svakoga dana molio za njega, John je rekao: «Predugo sam čekao.» No, Marsha je radosno odgovorila: «Bog još uvijek odgovara na ono za što se Harry molio tijekom života.»

.

Autor : fra Marinko Šakota
Datum objave : 02.06.2019.