26 siječnja 2020, Nedjelja 12:38

728×90
728×90
728×90
728×90
728×90
728×90

DANSKA

Danska se smatra socijalističkim Disneylandom gdje su svi ljudi sretni. Zaboravite Sovjetski Savez, Kubu, Venezuelu i sve ostale Marksiste željne moći koji su sve krivo shvatili. Danska je socijalistički model koji trebamo slijediti. Međutim, postoji samo jedan problem. To je fantazija. Da bi to bila istina Danska bi trebala biti socijalistička država, ali Danska to nije. Da je Danska stvarno socijalistička država, već odavno bi završila kao Venezuela. Žao mi je što svim navijačima Socijalizma moram javiti loše vijesti, ali to je realnost. Istina je da Danska ima visoke poreze i visoki postotak državne potrošnje, što su dva ključna elementa u socijalističkom mentalitetu, međutim u svakom drugom aspektu Danska je potpuno kapitalistička država. Danska ima zakone koji su jedni od najsnažnijih zaštita privatnog vlasništva na svijetu i prilično je jednostavno mjesto za otvoriti privatni biznis s minimalnom birokracijom. Danska ima miks ekonomiju, proizvodi visoko-tehnološke izvozne proizvode i oslanja se većinom na međunarodnu trgovinu. Jedna je od devet država u Europskoj Uniji koje nisu prihvatile Euro, pa ipak ima svoju stabilnu valutu Krunu, te BDP od oko približno 300 milijardi dolara s fokusom na tehnološki razvijenu poljoprivredu, pomorski promet, obnovljivu energiju, izvoz hrane i plina. Hrvatska može dosta naučiti od Danske.

1563015378699
Danska je najmanja i najjužnija Nordijska država koja zauzima površinu 42.933 km2. Susjedi su joj Njemačka, Švedska, Norveška i Velika Britanija. Broj stanovnika je oko 5,8 milijuna, od kojih su 90% etnički Danci. Model je jednakosti i društvenog blagostanja. Danska vlada je također poznata po nepristranoj raspodjeli dohotka. Danci dobivaju besplatno ili visoko subvencionirano zdravstveno osiguranje, besplatno obrazovanje i radnu kompenzaciju kada su na bolovanju ili porodiljnom. Međutim, treba reći da ove vrijedne beneficije dolaze s visokom cijenom. Danci plaćaju visoke poreze. Za najviše zarađivače prosječan porez iznosi 56%, a u proteklom desetljeću znao je rasti i preko 60%. Danska je konstantno rangirana visoko na ljestvicama sreće i kvalitete života. Međutim, s druge strane opet treba ponoviti, Danci plaćaju visoke poreze da bi uživali u takvim visokim životnim standardima.

Hmm dakle, ako Danska nije socijalistička država, šta je onda? Ona je mala uspješna kapitalistička država. Baš kao što bi i Hrvatska to trebala postati, jednog dana… Da bi danas postala primjer Demokratskog Socijalizma, kako joj tepaju ljevičari, Danska je prvo morala proći početnu fazu apsolutnog Kapitalizma da bi uopće prikupila kapital, koji će socijalisti kasnije prisvojiti i trošiti. Danska je poput svojiih Skandinavskih susjeda Švedske i Norveške napravila značajan ekonomski oporavak nakon Drugog svjetskog rata. Kombinacijom visoko produktivne radne snage i pazi sad niskih poreza, još jednom naglasak : niskih poreza, stvorila je mnogo bogatstva. Dakle, poput svake ostale bogate države na svijetu, Danska je postala bogata prije nego je stvorila državu socijalnog blagostanja. Drugačije ne ide u ekonomiji.

Još jednom treba ponoviti, za sve lijeve ekonomske genijalce, da bi država postala Demokratski Socijalistička, što se danas u mainstreamu smatra idealnim primjerom društvenog uređenja, ta država prvo mora imati početnu fazu izrazitog Kapitalizma, tj. prikupljanja velikih količina kapitala, drugačije jednostavno ne ide logički, Socijalizam ne može po svojoj logici stvarati novi kapital, novu dodanu vrijednost u ekonomiji, Socijalizam samo troši prikupljeni kapital.

Danska se često spominje kao idealan model Demokratskog Socijalizma. Što zapravo znači pojam “Demokratski Socijalizam”? To je limitirani oblik Socijalizma. Razlikuje se od potpunog Socijalizma u tome da radnici nisu “vlasnici” sredstva proizvodnje. U Demokratskom Socijalizmu, koji se ponekad naziva “Nordijski model”, biznisi nisu nacionalizirani, a privatno poduzetništvo i konkurencija se potiču. Pa ipak, to nije posve slobodno tržište. Postoje stroge državne regulacije koje naglasak stavljaju na društvenu jednakost kroz progresivne poreze i javne usluge. Drugim riječima, Demokratski Socijalizam je Kapitalizam za one kojima ide dobro u životu, a Socijalizam za one koji trebaju pomoć. Rezultat je da se Danska danas smatra jednom od najsretnijih država na svijetu prema provedenim istraživanjima zadnjih nekoliko godina. Stopa korupcije je među najmanjima, a stopa transparentnosti je među najvećima u svijetu. Ali, uvijek postoji ali, danske visoke stope poreza koje se penju do 56% danas obeshrabruju poduzetništvo i inovacije. Također demografski problem pogađa Dansku, sve manje malih Danaca i Dankinja se rađa, pad nataliteta postaje i ekonomski problem, pa se sve češće pojavljuju kampanje poput “Seksajte se za Dansku”.

Dakle, Danska sigurno ima mane, kao što mane ima i Demokratski Socijalizam, ali usprkos tome Danska je jedna od najbogatijih, najtransparentnijih i najsretnijih država na svijetu. Nadajmo se da će i Hrvatska to postati, jednog dana…

.
Izvor : Voice From Croatia
Autor : Jakov Radoš
Datum objave : 02.08.2019.