20 rujna 2019, Petak 12:45

728×90
728×90
728×90
728×90
728×90
728×90

“DUH SVETI POUČAVAT ĆE VAS O SVEMU”

NEDJELJA 26.05.2019. DANAŠNJE EVANĐELJE : “U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti. Tko mene ne ljubi, riječi mojih ne čuva. A riječ koju slušate nije moja, nego Oca koji me posla. To sam vam govorio dok sam boravio s vama. Branitelj – Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh. Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje. Neka se ne uznemiruje vaše srce i neka se ne straši. Čuli ste, rekoh vam: ’Odlazim i vraćam se k vama.’ Kad biste me ljubili, radovali biste se što idem Ocu jer Otac je veći od mene. Kazao sam vam to sada, prije negoli se dogodi, da vjerujete kad se dogodi.« Riječ Gospodnja.” (Iv 14, 23-29)

1558868030437

Razmišljajući nad ovim tekstom, svaki bi kršćanin morao postaviti važno pitanje: s koliko ozbiljnosti želi stvarno prodrijeti u srž poruke evanđelja i biti u svojim svakodnevnim obvezama i poslovima iskreno otvoren poticajima Duha koji će mu pomoći da tu poruku prepozna i uz njegovu pomoć pretoči u život? Možda se to ne može ni u jednoj drugoj točki tako zorno provjeriti kao baš u pitanju mira o kojem je ovdje riječ. Tu se ponajprije nameće pitanje što znači onaj Isusov dodatak: »dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje« (Iv 14,27)? U čemu je ta razlika između Isusova mira i onog koji daje svijet?

Danas je, barem deklarativno, glavni cilj svih političara svijeta opći svjetski mir i svi se zaklinju na taj mir. Iskustvo nam, međutim, pokazuje da su rezultati njihovih napora gotovo nikakvi. Netko je izračunao da je od Isusova vremena do danas u svijetu vođeno više od 8.000 što većih, što manjih ratova. Treba li zbog toga kršćanin zaključiti kako mir u svijeta nije moguć, pa Isusovo obećanje onda treba shvatiti samo u smislu duševnoga mira pojedinca i očekivati njegovo ostvarenje tek u vječnosti?

Nipošto! To bi bila posve krivo shvaćena Isusova namjera. Kršćanin je pozvan da, unatoč svim razočaranjima, nikad ne odustane već da sve svoje sile uloži u ostvarenje mira sad i ovdje, u duhu temeljne poruke evanđelja: »Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim« (Lk 2,14). Kršćanin, poučen Isusovim primjerom i prosvijetljen njegovim Duhom, znat će uvijek u svom životu nadvladati sve što stoji na putu pravom miru, pa će onda moći nešto učiniti i za opći mir u svijetu.

Poučan je u tom pogledu primjer koji se dogodio u Parizu. Za vrijeme jednoga velikog svjetskog sukoba neka mirovna udruga je od prolaznika na ulici skupljala potpise za zaustavljanje sukoba i uspostavljanje mira. Kad su jednoga slučajnog prolaznika zamolili za potpis, ostali su nemalo iznenađeni njegovim odgovorom. Tražio je da mu ostave nekoliko dana, a onda će ih sam potražiti i potpisati. Nisu mogli shvatiti zašto mu treba nekoliko dana da razmisli o potpisu koji ne stoji ni minutu vremena. No, čovjek je znao dobro što čini. Prvo je otišao kući i učinio sve da uspostavi mir u vlastitoj obitelji koja je bila podijeljena i posvađena, a onda je otišao i ispunio svoje obećanje. Tek nakon toga i nositelji te akcije shvatili su ozbiljnost njegova čina. Kad bi takvih primjera bilo više, put do mira bio bi moguć jer bi ljudske riječi imale svoju snagu i uvjerljivost. Unatoč svemu, ne smijem gubiti vjeru da je to moguće i u mom životu.

.

Autor : Ivan Dugandžić
Datum objave : 26.05.2019.