23 siječnja 2020, Četvrtak 12:02

728×90
728×90
728×90
728×90
728×90
728×90

ELEKTRIČNI BICIKLI IZ TRAVNIKA U SREDNJOJ BOSNI

U Tvornici mašina Travnik u Srednjoj Bosni (GS TMT) već nekoliko godina proizvode se luksuzni bicikli za njemačkog partnera Ruff Cycles. Cijena jednog “običnog” bicikla iznosi oko 1.500 eura, dok bicikli s električnim motorom “Ruffian” dosežu cijenu i do 7.000 eura. Luksuzni električni bickli “Ruffian” svoje kupce pronalaze u Njemačkoj, Austriji, SAD-u i Australiji. Dva bijela električna bicikla Ruffian iz Travnika kupio je i nogometni superstar Cristiano Ronaldo sebi i svojoj curi Georgini Rodriguez. Direktorica firme GS TMT je Snježana Köpruner, Zadranka koja je živjela u Njemačkoj i čije su se poslovne kockice posložile u Travniku.

1575728505359
Gospođa Snježana Köpruner je magistrirala 1986. godine na Strojarskom fakultetu u Zagrebu. Nakon završetka studija radila je u zadarskom Bagatu na poslovima konstrukcije specijalnih alatnih strojeva. U 1990.-tima odlazi u Njemačku gdje se uvjerila u vrijednost svoga znanja stečenog u Bagatu. Ulazi u vlasništvo njemačke kozultantske tvrtke Global Sourcing GmbH i prije 8 godina sa svoje troje djece postaje vlasnica tvrtke. GS Holding GmbH je vlasnik 70 posto GS-TMT-a , tj. Tvornice mašina Travnik.

Proizvodnja električnih bicikala samo je mali, ali možda i najatraktivniji dio tvrtke GS – Tvornica mašina Travnik. Core business su zavarene konstrukcije s mehaničkom obradom. Proizvodnja se sastoji od postupaka zavarivanja, rezanja, pjeskarenja, strojne obrade, antikorozivne zaštite i osiguranja kvalitete proizvoda. Proizvode komponente za velike kompanije poput : Liebherr, GROB, Messer, Salvagnini, Springer, Siemens, FFT, Knor-Bremse, Springer, Scheffer, Thyssen Group, VAG… Danas je u tvrtki zaposleno oko 360 radnika, a od njih je 56 inženjera. U budućnosti planiraju proširiti proizvodnju i povećati broj radnih mjesta. U pogone za proizvodnju do sada je uloženo 4,5 milijuna KM, a s potražnjom tržišta sigurno je da će biti investirana i nova novčana sredstva. 20 milijuna eura iznosit će ovogodišnji prihod GS-TMT-a iz Travnika.

Električni bicikl Ruffian s jednim punjenjem baterije, koja je smještena u “rezervoaru”, može preći oko 100 kilometara, a brzina kretanja je ograničena na 25 kilometara na sat. Električni model “Ruffian” naziv je dobio po rasi snažnoga konja. Mjesečno se u tvornici mašina GS TMT izradi 50 čeličnih ili 60 aluminijskih ramova, a cilj im je povećati proizvodnju na 1.200 ramova godišnje. Boju i dizajn elektičnog bicikla biraju kupci sami online, tako personalizirajući vlastiti luksuzni elektični bicikl za koji će dati par tisuća eura.

Iz GS – Tvornica mašina Travnik ovih dana započela je prodaja i drugog modela električnog bicikla Lit Buddy koji je prilagođen mlađim ljudima i čija cijena se kreće do 2.000 eura. Proizvode ih 50 komada tjedno, a iduće godine povećat će, kako planira gospođa Snježana Köpruner, kapacitet na 100 tjedno. Dok je Ruffian prilagođen za luksuznije bicikliste, Lit Buddy je prilagođen za mlađu populaciju koja želi imati univerzalan električni bicikl za rekreaciju i zabavu.

.

Izvor : Voice From Croatia
Autorica : Stana Šimić
Datum objave : 09.12.2019.