17 studenoga 2018, Subota 21:31

728×90
728×90
728×90
728×90
728×90
728×90

HDZ – NAPUNIO ARENU – DOBIO IZBORE

“Ako Karamarko pobijedi, vidjet ćemo tešku nacionalističku retoriku i povratak tradicionalnih, konzervativnih vrijednosti u društvo.”
Berto Šalaj, profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

.

Demonstrirajući snagu masovnošću skupa i organiziranošću članstva spektakularnim nastupom u prepunoj Areni Zagreb pred 20.000 ljudi, HDZ je završio predizbornu kampanju za novi saziv Hrvatskog državnog sabora. Nitko dosad nije napunio Arenu, a prema informacijama nazočnih ispred Arene ostalo je još nekoliko tisuća simpatizera koji nisu mogli ući.  Slike govore više od riječi.

Slika 1. Prepuna Arena

2015-11-06_20.28.47 

Slika 2. Prepuna Arena iz drugog kuta

2015-11-06_20.29.46

 

Slika 3. Zastave im tako prirodno stoje

2015-11-06_20.30.30 

Slika 4. Pobjednici

2015-11-06_20.27.45 

I dok HDZ veličanstvenim skupom završava predizbornu kampanju i najavljuje svoju pobjedu u nedjelju na izborima, dajući naslutiti kakvu će politiku provoditi u svom mandatu iz izlaganja svoga predsjednika Tomislava Karamarka, dotle  SDP  svoju kampanju skončava na Iblerovom trgu ispred središnjice stranke gdje Zoran Milanović odaje priznanje i zahvalnost volonterkama i volonterima na uloženom trudu u kampanji.

Impresioniran veličanstvenim skupom HDZ-a u Areni, predosjećajući nedjeljni katastrofalni poraz usprkos „stručnim i znanstvenim“ anketama hrvatskih agencija za ispitivanje javnog mišljenja, Zoran Milanović pozvao je HDZ-ove birače, da ne glasuju automatski i da shvate, koliko god to bedasto zvučalo, da je glas za HDZ glas za Tomislava Karamarka, te da oni kao hrvatski građani zaslužuju bolje, misleći pri tome vjerojatno na sebe, otkrio je i skrivene možebitne svoje buduće namjere pošto bude smijenjen u SDP-u. S obzirom na dosadašnje njegove transformacije ne bi bilo neočekivano da potraži transfer i prelazak u HDZ, potrebno je samo potražiti uspješnog menadžera s Mamićem ne stoji najbolje i tu je njegov problem.

.

Slika 5. Slika za uspomenu

2015-11-06_20.24.54

 

.

Slika 6. Odlazak u zaborav

2015-11-06_20.25.44

 

U Republici Hrvatskoj za nekoliko sati nastupit će predizborna šutnja i tako okončati bjesomučnu kampanju koja traje gotovo malu vječnost. Umorni od teških riječi, nekorektnih izjava, gnjusnih podvala te svakovrsnih laži i prljavština, hrvatski državljani odlučili su pobjednika na ovim izborima.

I dok HDZ triumfalno nagovještava svoj dolazak kroz usta svoga predsjednika: „ Mi sa svima želimo biti u dobrim odnosima, a napose da odnosi u hrvatskom narodu budu homogeni i iskreni i nikad više nećemo dopustiti podjele. Volio bih vidjeti hrvatsku ljevicu i hrvatsku desnicu na jednoj liniji, a ta je ljubav prema domovini. Ne moramo isto misliti, ali domovinu moramo voljeti.“ Mi bismo upozorili buduće pobjednike na samo dvije činjenice:

Prvu:   Lako je pobijediti SDP i Milanovića, ali nije lako „profesore“, “agencije“,  „dežurne analitičare“, „institucije“, “medije“, jer tamo vlada komunistički svjetonazor, a ne u SDP-u. SDP i njegov predsjednik Zoran Milanović samo želi vladati u državi, vladati po svaku cijenu, u stanju su se odreći i sebe samih, pogaziti sve ideje i ideologije, koristiti svakovrsne laži i podvale, samo da bi opstali na vlasti. Pobijediti SDP i Milanovića nije pobjeda nad vladajućim komunistčkim mentalnim sklopom, boljševici i dalje vladaju u institucijama, upravo sada zaposjedaju preostala neosvojena uporišta postavljajući svoje kadrove na ključna mjesta. Vladajući komunistički mentalni sklop valja pobijediti da bi se reklo oslobodili smo društvo i izvojevali smo pobjedu, a do toga je dug i neizvjestan put. Borba tek predstoji.

Drugu:  Recentno izgovorene poruke patera Ivana Mandurića koje opominju i upozoravaju, ako se ne ispunjavaju data obećanja, gdje djela ne slijede lijepo izgovorene riječi.  

„…  što je za mene HDZ danas, i koliko se toga u meni promijenilo od tog događaja. Samo mi pred oči opet dođe slika kako je taj HDZ držao svijeću SDP-u dok je izmanipulirao vlastiti narod i oteo mu referendum čist ko suza, neviđeno pošteno i krvavo zaslužen. Danas svi znaju i priznaju da je bilo potrebno tek 350 000, a oni su bili skupili preko 380 000.

Razumijem da se HDZ-u taj referendum nije sviđao, i da ga nije podržao. Ali, nikako mu ne mogu oprostiti to što se nije barem borio za pravdu i pravo koje je narod mukotrpno bio izborio. Veliki je to bio test na kojem je domoljublje ove stranke posve kapituliralo. HDZ-u nije bilo na kraj pameti da obrani svoj narod od prevare i otimanja prava, i barem da progovori koju riječ. Ma kakvi! I ne samo da im se nije suprotstavio, nego im se i sam pridružio u ovom nedjelu. Bio je to zapravo pokušaj uništavanja najplemenitije i najautentičnije građanske i domoljubne inicijative od rata na ovamo. Evo, na to je spao, i to je postao nekad slavni HDZ.

Cijelu ovu godinu sam uz branitelje u Savskoj, od prvih dana. Zatekao sam se tamo kad se pokušao spaliti jedan nesretni branitelj; a zatekoh se igrom slučaja i na Markovom Trgu kad je na njih jurišala policija koja je gore došla s jasnim zadatkom da izazove nemir, koji je čudom izostao. I zatječem se u Savskoj kod šatora skoro svakog utorka navečer, u molitvi sam s njima. Na srcu su mi te živuće žrtve za domovinu, i sva njihova muka. Ali, svo ovo vrijeme, svaki put kad dođem u Savsku, imam duboki osjećaj kako netko nad ovim jadom likuje: HDZ!  Duboki osjećaj imam da mu uopće nije toliko stalo do toga da se ovo pitanje braniteljske muke riješi, nego tek do toga da ovaj prosvjed njima donese političku dobit. Sve bih dao da se ta agonija prekine. Ali nismo svi isti!

Nisam ni jednom čuo, načuo, dočuo, naslutio, osjetio da je netko u HDZ-u tužan i žalostan što se branitelji muče i nestaju, kopne do iznemoglosti snaga; što ih mediji čerupaju do gole kože… A ja bih o tome trebao šutjet,  zgrčiti svoj prst da ne bi upro u nekoga. Pa kako bih to mogao?

Jer znam što bi moj zaštitnik, Krstitelj vikao:

Gdje si bio svo ovo vrijeme dragi HDZ?

Gdje si bio kad su se otimali mandati dijaspori? Da, ti si im ih oduzeo!

Gdje si bio kad je SDP u suradnji s neprijateljskim medijanima i vladinim udrugama čerupao tvoj narod? Da, bio si s otimačima, i ti si to isto činio.

Gdje si ti, dok se branitelji u Savskoj muče? Aha, da, evo te ovih dana: dolaziš da uzmeš danak naše muke.

I evo te ovih dana i pred mojim vratima i tražiš moj glas.

Ti zapravo tražiš da sada ja izdam i branitelje, i dijasporu, i moje mlade! Ti tražiš to! Strašno! Ali, moja savjest traži – ne samo da ti ne dam glas, nego i da te javno ukorim zbog nedjela tvojih.

Nisi zavrijedio glas ni jednog od onih koji su se svo ovo vrijeme borili za malo više svjetla, istine i slobode, dostojanstva. Ti u svemu tome nisi bio s nama. Mi dalje ne možemo skupa, jer naši pogledi na Hrvatsku se posve, posve razlikuju.

Mi sanjamo Hrvatsku koja pripada narodu. Vi onu koja pripada vama.

Mi Hrvatsku u kojoj se za nju i dalje život daje. Vi Hrvatsku od koje se uzima.

Mi Hrvatsku za narod, vi Hrvatsku za sebe.

Mi sanjamo Hrvatsku u kojoj se duboko razumije hrvatski čovjek, njegova muka i duša. A vi Hrvatsku kojoj bi vi udahnuli svoju dušu.

Mi Hrvatsku punu referenduma. Vi Hrvatsku u kojoj se referendum ne bi mogao provoditi. Naša je Hrvatska ona ista kakvu je nekada HDZ sanjao. Ali, vaša više nije. Nego neka druga, protiv kakve smo se i borili.

… i dalje razmišljam o tom nekad tako dragom HDZ-u koji je toliko toga značio. Kako se to zbilo? U što se to pretvorio. Tako mi je nepoznat, dalek, stran. Kao da nikad nismo bilo zajedno. Slično kao i u židovskom vodstvu, koje je prezrelo i zaboravilo ono Mojsijevo, zapostavilo istinsku požrtvovnost i spremnost na umiranje i služenje, zagovaranje, prisutnost i bliskost čovjeku. I okrenuo se sam sebi, uveo svojevremenu korupciju, protekciju, nepotizam, odnarođenost.

Zato ih Krist i kori, zbog farizejstva i licemjerstva, i proziva: “Na Mojsijevu stolicu zasjedoše pismoznanci i farizeji. (…) Sva svoja djela čine zato da ih ljudi vide. (…) Vole pročelja na gozbama, prva sjedala u sinagogama, pozdrave na trgovima…” Čisti HDZ! Stoga ih Isus i kori, i milost Božja ih napušta.

Da nije sve izgubljeno za HDZ njegovim padom i da ima povratka na pravi put za sve one koji su na svom putu pali, ako se žele iskreno pokajati  i služiti u poniznosti svom narodu i pater Ivan priznaje da sve nije izgubljeno ako se iskreno želi raditi i služiti svom narodu i svojoj domovini i kako nije kasno za novi početak, nego, naprotiv, kako je moguć i novi Savez.

Ali, baš tada nastaje i rađa se novi savez. Za one koji su s Bogom, uvijek ima šanse i nade, i uvijek je perspektiva otvorena. Bog uvijek obnavlja, pokreće, čini novo. Nikad nije kraj, nego uvijek je tek početak, i vrijeme pred nama u kojem s Njim sve možemo! Duboko vjerujem da se i ovdje, kroz ova nevjerstva, upravo otvara novi prostor. Prigoda za novi savez. Toliko žrtve, vjere i truda mora donijeti ploda.

Vjerujem u to i molim za to.

Bože dobri, blagoslovi svoj narod, i ove izbore, da pronađemo i izaberemo tebi vjerne i hrabre, koji osjećaju muku naroda, i spremni su žrtvovati se za njega, u pravdi, ljubavi i istini.

Molim te!“

.

Ogluši li se HDZ na ove riječi i ove poruke,  patera Ivana Mandurića, upropastit će zauvijek ideju o čovjekoljublju i domoljublju proizvodeći u hrvatskom čovjeku katastrofu kataklizmičkih razmjera. Molimo Boga da to shvate i da ove riječi i poruke imaju na umu u obnašanju buduće vlasti.  

Tako neka bude!  Amen.

 

 

Izvor : Voice From Croatia
Autor : Ivan Tokić
Datum objave : 06.11.2015.