26 siječnja 2020, Nedjelja 12:37

728×90
728×90
728×90
728×90
728×90
728×90

HUAWEI

Vjerojatno ste u zadnje vrijeme primjetili vijest da Huawei više neće smjeti imati pristup Googleu. Google je američka kompanija. Ovo je kompleksna tema koja najviše ima veze s politikom. Huawei je ogromna kineska kompanija koja se bavi različitim tehnološkim biznisima, prodaju mrežnu opremu, prodaju kompjutore, i što je najpoznatije prodaju pametne mobitele. Huawei je trenutno drugi najveći prodavač pametnih mobitela na svijetu. Prvi je korejski Samsung, a treći je američki Apple. Huawei je u vrlo kratkom razdoblju postao najbrže rastući prodavač mobilnih telefona na svijetu, ozbiljno se približavajući broju 1.

1559037741798
Zadnjih nekoliko mjeseci i SAD i Kina potpaljuju trgovinski rat između ove dvije svjetske supersile. Američka Vlada optužuje Kinu za špijunažu. Američke kompanije su kupovale Huawei mrežnu opremu, a sada američka Vlada optužuje kinesku Vladu da ih preko te tehnološke opreme špijunira, te da kradu američke inovacije, konkretno da su T-Mobileu pokrali robotsku tehnologiju. Američka Vlada je stavila Huawei na crnu listu i zabranila kupnju njihovih proizvoda, te sklapanje bilo kojih oblika biznisa između američkih kompanija i Huaweija. Google je američki poslovni dijamant. Huawei proizvodi Android pametne mobitele i posluje s Googleom na čijem operativnom sustavu rade Huawei mobiteli. Sada je tomu došao kraj, američki predsjednik Donald Trump je zabranio da Google posluje s Huaweijom. SAD vrši pritisak na svoje saveznike da učine isto. Australija i Novi Zeland su brzo odlučili telekomunikacijsku opremu Huaweija zabraniti na svom teritoriju. Velika Britanija je pokrenula istragu, a priča se širi i na ostatak Europe.

Hrvatska Vlada i Huawei su pokrenili suradnju na području digitalne transformacije javne uprave države, što je ponovljeno i na nedavnom Summitu 1+16, sastanku šefova država i vlada 16 država srednje i istočne Europe i Kine, održanom u Dubrovniku. U svijetu dolazi era tehnologije 5G, tj. pete generacije mobilnih mreža. Huawei je u ovom trenutku svjetski prvak kada se radi o proizvodnji i implementaciji telekomunikacijske opreme. Pred nama dolazi vrijeme masovne zamjene i nadogradnje postojećih mobilnih mreža na naprednije verzije što će omogućiti znatan tehnološki skok. 5G mreže su superbrze i dizajnirane su da podupiru novu generaciju Interneta. 5G mreže neće samo ojačati pametne mobilne telefone, nego će omogućiti upotrebu samovozećih automobila, web-povezanih tvornica, obavljanje medicinskih operacija na daljinu, razvoj umjetne inteligencije. Uzbudljivo tehnološko razdoblje je pred nama, a Huawei želi biti glavni svjetski igrač u 5G tehnologiji.

Dok iz Huaweija konstantno ističu svoju tehnološku izvrsnost i cjenovnu prihvatljivost, te da su odvojeni od politike, Amerikanci tvrde suprotno, tvrde da je Huawei izravno povezan s kineskom komunističkom Vladom, još točnije s kineskim vojnim vrhom. Huawei izvozi svoju telekomunikacijsku opremu u države koje su na američkoj crnoj listi i pod sankcijama poput Sjeverne Koreje i Irana. Krajem 2018.godine u Kanadi je na zahtjev SAD-a uhićena Meng Wanzhou, šefica financija Huaweia. Optužba je bila da je prekršila američke sankcije prema Iranu. Kasnije je puštena na uvjetnu slobodu. Meng je inače kćer osnivača kineskog diva Huaweija, Rena Zhengfeia. Trgovinski rat između SAD-a i Kine se nastavlja. Američki saveznici nastavljaju optuživati Kinu za špijunažu, posebno kroz novostvorene 5G mreže, tj.krađu podataka koje onda proslijeđuju svojoj kineskoj Vladi.

Najnovije vijesti su da je Huawei najavio izgradnju svojeg vlastitog operativnog sustava koji bi zamijenio Google. Taj novi Huaweijev operativni sustav bi se se mogao pojaviti na tržištu najkasnije na proljeće sljedeće godine. Kineska Vlada i Huawei izjavljuju da nisu uopće zabrinuti zbog američkih zabrana i da će nastaviti dalje po svome. U svakom slučaju biti će zanimljivo pratiti u kojem smjeru će ići ova američko-kineska priča.

.
Izvor : Voice From Croatia
Autor : Jakov Radoš
Datum objave : 28.05.2019.