18 kolovoza 2019, Nedjelja 7:49

728×90
728×90
728×90
728×90
728×90
728×90

INTERVJU : SLAVEN KNEZOVIĆ

Slaven Knezović je sjajan filmski, kazališni i televizijski glumac. On je filmski producent i direktor Mostar Film Festivala. Poštuju ga publika, struka, domaće kolege i kolege iz susjednih zemalja. Film je lijepa umjetnost. Hrvatski film može postati hrvatski izvozni proizvod, jer Hrvatska ima talentirane i sposobne filmske umjetnike kao što je gospodin Knezović. U nastavku donosimo vam Intervju s gospodinom Slavenom Knezovićem.

1556187263665

Poštovani g.Knezović na početku Intervjua zamolili bismo Vas da predstavite sebe i svoj profesionalni put?

Studirao sam na ADU u Sarajevu i Zagrebu. Prvi angažman sam imao u kazalištu “Marin Držić” u Dubrovniku.

Glumio sam u podosta filmova i ponekoj seriji…

Od 2006-te osnivač sam Mostar Film Festivala, a zadnjih nekoliko godina bavim se i produkcijom.

 

Glumačka profesija. Što je potrebno da bi osoba postala sjajan glumac/glumica?

Kao i u svemu potreban je rad, trud i odricanje. Osim nabrojenog potreban je i onaj famozni iks-faktor i poprilično sreće, a kako sreća prati hrabre, potrebno je i malo hrabrosti.

 

Vi ste filmski, kazališni, televizijski glumac. Koji filmovi, predstave i uloge su Vam posebno u sjećanju? Koje uloge bi još željeli odigrati?

Mislim da još nisam odigrao svoje najbolje uloge i da još nisam dosegao glumački vrhunac.

Nemam posebnih želja za nekom ulogom, sjajno je kad uloga zahtjeva istraživanje, kad je izazov.

Eto, to mi je želja, kad već pitate.

Uloge koje su mi drage su iz filma “Crvena prašina”, “Živi i mrtvi”, drag mi je Grof iz “Zauvijek susjedi”, a draga mi je i uloga iz naše prve sapunice “Vila Marija”.

 

Film je meni osobno jedna od najljepših umjetnosti. Vi ste odigrali sjajne uloge u filmovima. Vi ste također filmski producent i direktor Mostarskog filmskog festivala. Što Vama znači film? Što je potrebno za snimiti sjajan film? Koji su Vama najbolji strani filmovi i hrvatski filmovi koje ste gledali?

Meni je film život, volim filmove, zato se i bavim ovim poslom. Kad sam na setu serije, sapunice ili filma, to mi je najbolji dan.

Za snimiti sjajan film, hm, ima i nema formule, mora se poklopiti niz faktora, dobar scenarij, sposoban režiser i dobra glumačka podjela. Filmovi koji imaju taj zbir faktora iz naših prostora su “Ko pjeva zlo ne misli”, filmovi iz bivše Juge; “Maratonci trče počasni krug”, “Sjećaš li se Dolly Bell?”…

Volim film “Kum”, moram priznati da sam veliki fan cijele trilogije, sjajni su mi filmovi od Tarantina, kao dobar primjer gdje se poklope dobra priča i dobra glumačka podjela.

Imam neke filmske konstante koje volim, a iznenade me i filmovi iz zemalja koje nisu dio jake filmske industrije.

 

Hrvatska je nedavno izgubila glumačkog velikana Ivu Gregurevića. Vi ste Ivu osobno poznavali, zamolili bismo Vas da u nekoliko rečenica opišete kolika je on bio glumačka i ljudska veličina?

Izgubili smo glumačku gromadu, ne u smislu veličine tijela već po talentu.

Uz Ivu me vežu lijepe uspomene, svoju prvu veliku ulogu sam napravio uz njegovu pomoć.

Fali Ivo, fali….

Nemoguće je Ivu opisati u par rečenica, Ivo je bio poseban, bio je narodski čovjek.

Baš sam ga nedavno gledao u filmu, snimljenom prije 28 godina, njemu vjeruješ na filmu, to je osobina velikog glumca.

 

Stanje u hrvatskom filmu. Prema Vašem mišljenju što je potrebno kako bi publika više gledala hrvatske filmove u kinodvoranama? Kakve teme, scenariji, žanrovi, režiseri ili glumci bi privukli više gledatelja hrvatskih filmova u kinima?

Hrvatski film ima svoju uzlaznu putanju, nije sve crno. Problem je gledanost, ali nije da su naši filmovi loši, ima nešto i u našem mentalitetu koji omalovažava sve domaće, pa tako i film.

Masa ljudi ni ne želi otići u kino i podržati domaći film, već imaju unaprijed stvorenu percepciju filma da je loš, dosadan.

Teško je određivati žanr i temu, svaka kvalitetno odrađena tema, u vidu dobrog scenarija je početni korak.

Uvijek u tim kritikama ističu govor naših glumaca i njihovu uvjerljivost, malo bi i na tome trebalo poraditi na našim Akademijama, jer fali filmskog govora, nove generacije glumaca i glumica će sve to promijeniti…hahaha

 

Mnogi u hrvatskoj kulturi se hvale svojim liberalnim svjetonazorima, a ponašaju se isključivo, netolerantno, nedemokratski, nekulturno. Kakvo je Vaše mišljenje o podjelama u hrvatskoj kulturi i društvu?

Nažalost još uvijek su nam glavne teme iz prošlosti, podjele na ove i one, lijeve i desne, crne i crvene.

Svaku zadrtost osuđujem, a kultura bi trebala biti predvodnica novih tendencija i demokratična u svim segmentima, ali nažalost nije, od kulturnjaka očekuješ dijalog ali te razočaraju jer vidiš da su netolerantni i daleko od liberalnih svjetonazora kojima se busaju.

 

Poštovani g.Knezović želimo Vam zahvaliti za ovaj Intervju i za kraj Vas pitati koji su Vam neki od sljedećih projekata?

Trenutno radim na produkciji filma “Božji gnjev”, koprodukciji filma “Poker Joker” i pripremam 13-ti Film Festival Mostar…

Malo uskačem u jednu serijicu, imam naznake za neke uloge ovo ljeto, to bi me veselilo.

Hvala Vama, bilo mi je zadovoljstvo.

.

Izvor : Voice From Croatia
Razgovarao : Luka Tokić
Datum objave : 05.05.2019.