23 siječnja 2020, Četvrtak 12:02

728×90
728×90
728×90
728×90
728×90
728×90

KANADA

Kanada je površinom druga najveća država na svijetu, poslije Rusije. Njezin teritorij se proteže kroz čak 6 vremenskih zona. Međutim, većina kanadskog teritorija je nenaseljena Artička tundra. Rezultat toga je da cijela država ima populaciju od 37,6 milijuna stanovnika. Manja populacija znači manji BDP, po kojem je kanadska ekonomija na 18.mjestu na svijetu. Međutim Kanada je jako moćna. Kanadski najveći trgovinski i geopolitički partner su njezin susjed Sjedinjene Američke Države. Kanada je šesti najveći proizvođač nafte na svijetu, nakon Saudijske Arabije, S.A.D.-a, Rusije, Kine i Irana. Kanadska ekonomija ima zdrav rast u zadnjem desetljeću. Stopa nezaposlenosti je niska, oko 6%. Kanada je popularan trgovinski partner, sa slobodnom trgovinom i investicijskim sporazumima gotovo u svim dijelovima svijeta.

1573861217806

Kada je riječ o glavnim svjetskim konfliktima, Kanada često zauzima ulogu tihog promatrača. Unutar svojih granica zadržava nisku razinu korupcije i nasilnih zločina. Kanada se fokusira na jedinstven nacionalni identitet fokusiran na mirnom multikulturalizmu i društvenom liberalizmu. Kanada troši 10 puta više na zdravstvenu zaštitu nego na vojsku, te alocira većinu svog budžeta za vojsku na međunarodne mirotvorne misije. Kanadski jedinstven krivični pravni sustav je većinom fokusiran na prevenciju nego na utjerivanje sile. Kanada je postala simbol inkluziviteta i multikulturalizma, „melting pot“ etniciteta i nacionalnosti, s izraženom velikodušnošću prema imigranitima i izbjeglicama.

Kao parlamentarna demokracija, Kanada nema Predsjednika, nego imaju Premijera, te tehnički Kraljicu. Kanada ima različite političke stranke, tri su najdominantnije : Konzervativna stranka, Nova demokratska stranka i Liberalna stranka. Justin Troudeau, Premijer Kanade, je predsjednik Liberalne stranke. Kanada je jedan od najboljih primjera u svijetu za integraciju stanovništva. Kulturna raznolikost nije prijetnja, već je imovina i izvor šansi. Kanada ima jednu od najvećih populacija imigranata u svijetu, 1 od svakih 5 Kanađana nije rođen u Kanadi. U nekim gradovima poput Toronta, taj postotak se penje i do 50%, a čini se da će u budućnosti biti sve veći, zato što svake godine više od 300.000 novih imigranata dolazi u Kanadu.

Decentralizirana je država. Podijeljena je na 10 provincija i 3 teritorija koji imaju toliko mnogo unikatnih regulacija. Zbog različitih regulacija 2017. godine provincije su čak morale potpisati Sporazum o slobodnoj trgovini između njih. Zamislite da u Hrvatskoj Županije potpišu takav sličan Sporazum. Novi inteprovincijalni sporazum o slobodnoj trgovini je doprinio dodijeli milijuna u ekonomiju. Decentralizacija je velika i donosi također neke negativne stvari u ekonomiji, npr. rezultira višim troškovima onih kompanija koje ne posluju u jednoj regiji nego u nekoliko različitih regija. Pozitivna strana decentralizacije je da je to protuteža federalnoj Vladi, i potiče regije da razvijaju politike koje idu u korist stanovnika te regije.

Kanada polako postaje nova Silicijska dolina za start-up kompanije. Pet kanadskih tvrtki napravilo je velik skok u 2019. godini : Attabotics iz Calgarya, CMD iz Vancouvera, Deep Genomics i Nobul iz Toronta, te RenoRun iz Montreala. Ovi perspektivni start-up projekti zajedno su prikupili više od 77 milijuna dolara rizičnog kapitala. Poduzetnički ekosustav je u procvatu u većim gradovima u Kanadi, zahvaljujući vladinim poticajima, rastućem kadrovskom talentu i pristupu rizičnom kapitalu. Vlada, korporacije i akademska zajednica zajedno pomažu u povezivanju start-upa s financiranjem i savjetima. To je nešto što bi željeli češće gledati u Hrvatskoj. U Kanadi je u posljednjih pet-šest godina sve veća tendencija da sveučilišta budu otvorena sa svojim intelektualnim vlasništvom, u smislu da dopuštaju kompanijama da od sveučilišta uzimaju kvalitetne kadrove sa sobom.

Kanadski fondovi rizičnog kapitala uložili su oko 2,2 milijarde dolara u prvoj polovici 2019. godine, prema kanadskom Izvješću rizičnog kapitala, objavljenom u CPE Media Analytics. CPE Media predviđa da će isplate kanadskih rizičnih kapitalista biti na putu da dosegnu 5 milijardi dolara. Tech Toronto, zajednica za poduzetnike u gradu Toronto, procjenjuje da u tom gradu trenutno postoji 2.500 do 4.100 aktivnih tehnoloških start-upa. Velike tehnološke tvrtke poput Airbnb, Facebook i Google prisutne su u gradovima poput Montreala i Toronta, čime se povećava energija poduzetničkog ekosustava. Intel je najavio planove za izgradnju laboratorija za dizajn grafičkih čipova u Torontu. Odabir Toronta, najvećeg grada u Kanadi, bio je strateški potez za Intel. Intel je privučen zbog gradskog naprednog tehnološkog krajolika, jer tvrtke poput Samsung-a su već otvorile svoje istraživačke laboratorije u gradu u prošloj godini. Također, tvrtka Uber će za auto-tehnologije tamo otvoriti svoje veliko inženjersko središte. Velika prednost Kanade je također činjenica što je susjed Sjedinjenih Američkih Država. Lagani let iz Sjedinjenih Američkih Država olakšava start-up tvrtkama da ostanu u kontaktu s američkim investitorima, čak i ako ne pređu granicu.

Više od 100 izvršnih direktora Kanade nedavno je napisalo pismo liberalnom premijeru Justinu Trudeauu, vođi Konzervativne stranke Andrewu Scheeru, lideru Nove demokratske stranke Jagmeet Singh i liderici Zelene stranke Elizabeth May. Rekli su im da te sve političke stranke moraju olakšati uvjete za poslovanje tehnološkim kompanijama u državi. Kanadski političari su ih poslušali. Kad bi barem to isto napravili hrvatski političari.

Kanada ima jak sveučilišni sustav i imigracijske politike koje omogućuju mnogim visokoobrazovanim imigrantima da dođu u Kanadu. Mlade ljude se već u srednjim školama uči poduzetništvu. Obrazovni sustav potiče inovativne ideje i metode razmišljanja, te nagrađuje poduzetnički duh – nagon da se nešto dobro napravi i da se o problemima razmišlja na drugačiji način. “Out of the box” razmišljanje.

.

Izvor : Voice From Croatia
Autor : Jakov Radoš
Datum objave : 19.11.2019.