18 kolovoza 2019, Nedjelja 7:51

728×90
728×90
728×90
728×90
728×90
728×90

KINESKI PREDSJEDNIK XI JINPING

Kineski predsjednik Xi Jinping je najmoćniji kineski vođa u zadnjih nekoliko desetljeća. Njegovo ime Xi se nalazi u marketinškim sloganima države Kine : “Xi Jinpingov kineski san”. Njegova vizija Kine u sljedeća 3 desetljeća se čak nalazi u kineskom Ustavu iz 2017.godine. Kineska ekonomija postaje najmoćnija ekonomija na svijetu. Kina ima najbrojniju vojsku na svijetu na koju troši 126 milijardi dolara godišnje. Kina je svjetska velesila, a kineski predsjednik je moćni Xi Jinping.

1552477421006
Xi je rođen u Pekingu 1953.godine. Otac mu je Xi Zhongxun, komunistički revolucionar koji je bio član Komunističke Partije velikog Mao Zedonga. Stariji Xi je 1962. istjeran iz Partije i zatvoren tijekom Kulturne revolucije, zbog podrške disidentu Liu Zhidanu. Kulturna revolucija ili službenog naziva “Velika proleterska kulturna revolucija” je bio socio-politički pokret u Kini od 1966. do 1976. pokrenut od velikog komunističkog vođe Mao Zedonga. Cilj je bio očuvati kineski komunizam istjerivanjem ostataka kapitalističkih i tradicionalnih elemenata iz kineskog društva, te ponovno nametanje “Mao Zedongovih misli”, izvan Kiine poznatih pod nazivom “Maoizam”, kao dominantne ideologije u Kini. To što je kulturna revolucija paralizirala kinesku ekonomiju nije bilo bitno, bitno je bilo samo strahopoštovanje prema velikom Mau.

Mlađi Xi, današnji kineski predsjednik, kao tinejdžer se preselio iz Pekinga na selo na kojem je zajedno s ostalim seljacima radio u poljoprivredi nekoliko godina. Isprva, mladom Xiju se biti poljoprivrednik nije baš sviđalo pa je pobjegao sa sela natrag u Peking. Ubrzo Xija su uhitile vlasti i morao je provesti 6 mjeseci prisilnog “preodgoja” da ne bi slučajno krenuo očevim stopama. Xi je danas zahvalan na teškom ranom životu i siromaštvu koje je osjetio u svojim tinejdžerskim godinama, jer mu je to u karakter usadilo ustrajnost, što će mu kasnije itekako pomoći u političkom životu. Xi se kao tinejdžer nekoliko puta pokušavao učlaniti u Kinesku Komunističku Partiju, ali svaki put su ga odbili zbog lošeg rejtinga njegovog oca. Napokon, kad je Xi navršio 21.godinu, Partija ga je primila. Kad je Xi imao 25.godina njegovog oca su pustili iz zatvora. Nakon toga Xi se svojim lukavim ponašanjem polako počeo penjati na ljestvici moći unutar Komunističke Partije. Bio je poslušan, samozatajan i izbjegavao je greške koje su njegovog oca skupo koštale. Nikad se nije suprostavljao svojim nadređenima. U Partiji je preuzimao pozicije u kojima je mogao stjecati liderska iskustva, polako je stjecao povjerenje ostalih članova i stvarao je kontakte koji će mu kasnije biti vrlo korisni. Xi je rado preuzimao pozicije u ruralnim sredinama u kojima je vježbao svoje liderske sposobnosti, te je ubrzo stekao reputaciju lokalnog lidera. Kako bi pokazao svoju odanost Vrhu Partije uvijek je naglašavao i strogo provodio nacionalnu politiku. Npr.provođenje “politike jednog djeteta” na lokalnoj razini.

1985.godine Xi je premješten na obalne dijelove Kine koji su bili veliki ekonomski čvorovi. Tamo je Xi naučio kako balansirati između interesa Partije i stranih poslovnih ljudi, pozicionirajući sebe kao pragmatičnog vođu unutar Komunističke Partije. Dok je bio guverner Zhejianga, jedne od najbogatijih kineskih pokrajina, Xi je poticao tvornice da grade svoja postrojenja i u unutrašnjosti Kine. Poticao je razvoj istraživačkih i razvojnih postrojenja. Njegov plan je upalio, investicije u provincijske dijelove Kine su rasle. Xi je kao pravi manager promovirao ljude kojima je bio nadređen i dodjeljivao im samostalne projekte. Na taj način također je stvarao snažnu bazu političkih saveznika unutar Partije. 2007.godine izabran je za šefa Komunističke Partije u Šangaju. Šangaj je kineski najnapučeniji megapolis s 26 milijuna stanovnika i veliko trgovačko središte. Samo nekoliko mjeseci kasnije, Xijov naporan rad koji je trajao nekoliko desetljeća se isplatio. Xi je promoviran u Stalni odbor Politbiroa, najmoćnije političko tijelo Kineske Vlade. A upravo Xi se smatrao jednim od najizglednijih nasljednika tadašnjeg kineskog predsjednika Hu Jintaoa. Xi se isticao u odnosu na ostalih 7 članova Stalnog odbora Politbiroa, tzv.inkubatora budućeg kineskog predsjednika. Xi je iskusio i siromaštvo i bogatstvo. Njegova pozicija je dodatno ojačana 2008.godine kada je stavljen da bude vođa organizacijske grupe Olimpijskih igara 2008.godine u Pekingu koje su bile jako uspješne za Kinu. 2012.godine Xi je promoviran na poziciju Generalnog Tajnika Komunističke Partije i Predsjednika središnjeg vojnog povjerenstva. Xi je sada imao 2 moćne titule za svojim pojasom i još kad je naišao val anti-korupcijskog čišćenja unutar Partije, Xijov put prema poziciji najmoćnijeg čovjeka u Kini je bio pročišćen. Tisuće članova Partije su kažnjeni zbog korupcije, uključujući Bo Xilaija i Sun Zhengcaija, koji su bili Xijeva najveća konkurencija. 2013.godine na Nacionalnom Kongresu Xi je izabran za novog kineskog predsjednika.

Na početku svog predsjedničkog mandata koristeći svoju novostečenu moć fokusirao se na nastavljanje anti-korupcijske politike unutar Komunističke Partije. Na taj način Xi je stjecao popularnost vođe kod običnih Kineza, a i Komunističku Partiju je učinio popularnijom. Nakon toga Xi se fokusirao na vanjsku politiku i pozicioniranje Kine na svjetskoj pozornici kao moćne velesile. Xi je uveo slogan “Kineski san” kako bi marketinški prodao agendu kineskim ljudima. Xi je počeo vraćati kinesku dominaciju nad Azijskim kontinentom. Također želi preuzeti kontrolu nad regijama koje Komunistićka Partija smatra “Velikom Kinom” poput Tibeta, Hong Konga i Tajvana. Xi ima dugoročne planove proširiti kineski utjecaj i puno dalje. Xijev cilj je pretvoriti kinesku ekonomsku snagu u kinesku političku snagu, a za to će imati vremena koliko želi, jer je 2018.godine Kineska Komunistička Partija promijenila limit predsjedničkog mandata u doživotni u kineskom Ustavu. Sada Xi može biti kineski predsjednik beskonačno dugo.

.

Izvor : Voice From Croatia
Autor : Jakov Radoš
Datum objave : 13.03.2019.