18 kolovoza 2019, Nedjelja 7:50

728×90
728×90
728×90
728×90
728×90
728×90

KONSTITUIRAN HRVATSKI SABOR

Izborom gospodina Željka Reinera za predsjednika Hrvatskog sabora, konstituiran je Sabor  najviše političko i zakonodavno tijelo Republike Hrvatske.  Ovo je napokon dobra politička vijest nakon dugih, mučnih i neizvjesnih pregovaranja oko sastavljanja i formiranja saborske većine. Nacija napokon može odahnuti, novih izbora neće biti, a na dobrom je putu i izgledno formiranje vlade te će se tako okončati izborni proces parlamentarnih izbora. Rezultatom glasovanja 88 kandidata za, 62 suzdržana i 1 protiv nesumnjivo je izražena jasna volja saborskih zastupnika da se konstituira Sabor i da se otvore mogućnosti formiranja  drugih tijela Sabora i tako u cjelini privede izborni proces svome kraju. Sama sjednica protekla je u ugodnoj, ležernoj i pomalo uzbuđujućoj atmosferi, mnogi su postali prvi put saborski zastupnici. Sjednici je nazočilo ne samo 151 novoizabrani zastupnik nego i mnoge osobe iz političkog, vjerskog i kulturnog života.  Intonirana je i Hrvatska himna, odana počast minutom šutnje poginulima za domovinu, izabrani predsjednik je održao i svoj inauguracijski govor u kojem je pozivao na zajedništvo i suradnju na dobrobit Hrvatske i njenih državljana.

2015-12-28_22.35.47

 

Formirano je i prvo tijelo Sabora, Imunitetno mandatno povjerenstvo, koje je imalo i svoju prvu sjednicu nakon konstituiranja Sabora a za vrijeme stanke – domjenka uzvanika i potvrđenih saborskih zastupnika.  Za vrijeme stanke i prije nastavka sjednice mnogi su dali izjave za medije od kojih nam se čini najzanimljivija ona predsjednice države u kojoj je izrazila svoje zadovoljstvo formiranjem Hrvatskog sabora čestitajući svim izabranim zastupnicima na izboru u Sabor i zaželjevši im uspjeh u budućem radu te  izjava gosp. Milanovića u kojoj se obrušio na Most zbog njihovog izbora partnera za formiranje saborske većine koje je nazvao kriminalcima, špijunima i proustašama s kojima je do jučer bio spreman potpisati koalicijski sporazum i formiranje tripartitne vlade.

Optuživši Most da je formirao saborsku većinu s kriminalnom, špijunskom i proustaškom koalicijom kojoj je većinu omogućio gradonačelnik optužen za teška kaznena djela, Milanović je zapravo više rekao o sebi nego što je nanio štetu prozvanoj Domoljubnoj koaliciji i Milanu Bandiću. Da on to misli o svima njima nije nepoznato od prije, ali da ga to stalno proganja od trenutka prekida pregovaračkog procesa s Mostom moglo se samo pretpostavljati,  ovom svojom izjavom je to potvrdio.

Današnjim formiranjem Sabora  Milanović prestaje biti centralna figura hrvatske političke scene, iako kaže da borba tek predstoji u podsvijesti je najvjerojatnije mislio na borbu koja mu slijedi u SDP-u i unutarpartijskom obračunu. Spominjanje demokratskih standarda o ponudi mandata na raspolaganje tijelima Stranke ako se izgube izbori već su počeli pristizati od uglednika Stranke. Razmirice koje su u SDP-u uskoro će na vidjelo, možda već prije nove sjednice Sabora, jer vidljivo je neslaganje gosp. Milanovića i gosp. Leke i samo je pitanje dana kad će izbiti u javnost. Javlja se Split, a očekivati je uskoro i Rijeku, pa …

Ni jedan racionalan razlog nema gosp. Milanović, koji bi mu išao u prilog da ostane  na čelu Stranke, jer je sve dosadašnje izbore izgubio, lokalne, europarlamentarne i sad saborske u kojima se pak izblamirao i osramotio sebe osobno kao pouzdanog saveznika  i SDP kao demokratsku stranku. Nevjerodostojnost u stavovima – danas blati suparnike najpogrdnijim uvredama, a sutra bi s njima surađivao kao da uvreda nije ni bilo; nestrpljivost u pregovorima – danas nudi sve što pregovarač traži, a sutra iza  leđa pokušava dogovoriti druge opcije, to  je ne samo nepoštivanje suparnika i budućeg saveznika, nego krajnji politički bezobrazluk i drskost kojom je bio opijen obnašajući vlast, a neshvaćajući da su se okolnosti promijenile.

Svega ovoga svjesni su njegove stranačke kolege, ali su disciplinirano podnosili sve te ispade, kako bi se izbjegla veća šteta jer je bio delikatan trenutak u kojem se odlučivalo o sudbini dosadašnje vlade i Stranke u cjelini. Sada kad su šanse izgubljene i kad je sasvim izvjesno da će novi mandatar postati i novi predsjednik vlade, sasvim je sigurno da će doći do radikalnih promjena i definitivnog raščišćavanja unutar partije.

Svojim porazom na izborima prestat će biti i miljenik javnih mainstream medija koji će jednakim žarom sada pljuvati po njemu kojim su ga do sada štitili i pokušavali opravdati očite ispade kojima je svakodnevno kontaminirao hrvatsku političku scenu. Jedini koji bi bili zadovoljni njegovim političkim preživljavanjem bili bi njegovi politički oponenti i jednako tako politički analfabeti  kao što je i on sam.

Nadamo se da takvi kao što je gosp. Milanović neće dobiti javnog prostora i da će se hrvatsko društvo početi pročišćavati od primitivizma, nekulture, ostrašćenosti, …

U tom duhu neka nam je svima Sretna Nova 2016. godina !

 

 

Izvor : Voice From Croatia

Autor : Zvonimir Horvat

Datum objave : 28.12.2015.