20 rujna 2019, Petak 12:49

728×90
728×90
728×90
728×90
728×90
728×90

„MISLITE LI DA SAM DOŠAO MIR DATI NA ZEMLJI? NIPOŠTO, KAŽEM VAM, NEGO RAZDJELJENJE“

NEDJELJA 19.08.2019. DANAŠNJE EVANĐELJE : „U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Oganj dođoh baciti na zemlju pa što hoću ako je već planuo! Ali krstom mi se krstiti i kakve li muke za me dok se to ne izvrši! Mislite li da sam došao mir dati na zemlji? Nipošto, kažem vam, nego razdjeljenje. Ta bit će odsada petorica u jednoj kući razdijeljena: razdijelit će se trojica protiv dvojice i dvojica protiv trojice – otac protiv sina i sin protiv oca, mati protiv kćeri i kći protiv matere, svekrva protiv snahe i snaha protiv svekrve.« Riječ Gospodnja.“ (Lk 12, 49-53)

1566248643042

Opredjeljenje za Isusa i život prema Evanđelju je hrabra odluka. Često ta odluka podrazumijeva izbor između onoga što je ugodno, prolazno i onoga što je vječno i Božje. Biti Isusov učenik zahtijeva napor života prema Božjem planu. Isus bi htio da oganj koji je došao baciti na zemlju snažno gori i sve zahvaća te da se već ovdje i danas dogodi snaga Božjega kraljevstva. Zato treba prestati s lažnim mirom, ili prividom mira. Gdje je Isus, ondje je dioba, ondje je cijepanje, tu pucaju obiteljski odnosi, čovjek se dijeli nadvoje. Nerijetko upravo najbliži ljudi, naša obitelj mogu predstavljati zapreku i kočnicu u razvoju. U svjetlu Isusove riječi i te odnose treba preispitati i kušati u vatri. Naime, vatra čisti i u njoj izgara sve ono što je suvišno i  nepotrebno.

Teškoću i zahtijevnost Božjega poziva iskusio je na osobit način prorok Jeremija, iz čije knjige slušamo današnje prvo čitanje. Odupirao se tome pozivu još na samome početku, jer je slutio kako njegova riječ neće biti dobrodošla u srcu njegova naroda. Zato i kaže: „Rodila si me, majko, da se svađam i prepirem sa svom zemljom.“ (Jer 15,10) Tjeskobu i bol nije mogao izbjeći u trenucima kada je zarobljen i bačen na dno bunara. Ipak, Božja riječ se ne da ugušiti niti istrijebiti. Nju se ne može baciti u bunar i zatvoriti. Božja riječ, iako je nerijetko teška, naći će svoj put do ljudskoga srca. Tako je kroz sva vremena do danas.

O tom protivljenju govori i drugo čitanje, poslanica Hebrejima. Isus, koji je početnik i dovršitelj vjere, podnio je toliko protivljenje grešnika protiv sebe. I tako nam je ostavio primjer da mi ne klonemo. Stvarni i postojani mir prisutan je i u trenutcima najveće životne oluje. Mir se ustvari rađa u potpunom predanju Isusu. U onome tko nije radikalno pošao za Isusom, postavši njegovim učenikom i živeći po njegovu nauku, u njemu samome dolazi do podjela, rascjepa. Dolazi do straha. Molimo stoga Boga za duboku vjeru koja će nam pomoći da prihvatimo potpuno Isusa. Pa čak i onda kada su nam njegove riječi zahtjevne i teške.

.

Autor : fra Josip Serđo Ćavar
Datum objave : 18.08.2019.