18 kolovoza 2019, Nedjelja 7:51

728×90
728×90
728×90
728×90
728×90
728×90

NA SIMPATIČNOM HRVATSKOM SPONTAN GOVOR NOVOG PREMIJERA

Konačno. Dugo je trajalo. Puno smo čekali. Isplatilo se. Imamo predsjednika vlade. Imamo vladu. Čestitke. Na svom osebujnom  hrvatskom, novoizabrani predsjednik hrvatske vlade,  s nekoliko rečenica u svom govoru, ostavio je bez teksta razularenu političku ljevicu u Hrvatskom državnom saboru i šire. Deset suvislih rečenica za deset sati ispraznog govora, bio bi komentar jučerašnjih događanja u Saboru.

 

2016-01-24_00.04.23

 

Bujicom riječi, protkanu netrpeljivošću i omalovažavanjem političkih neistomišljenika, podarili su nas jučer  izborni parlamentarni gubitnici u Saboru. Na dan, kad bi trebao biti svečan i prigodničarski parlamentarni program – ustoličenje nove hrvatske vlade –  doživjeli smo salve (ne)opravdanih napada-uvreda na političkog suparnika. Cijeli dan, gotovo petnaest  sati u kontinuitetu, pokušalo se poniziti protivnika, diskreditirati ga i ograničiti u onim pravima koja samo sebi priznajemo. To ostrašćeno licemjerstvo,  koje eskalira zbog  gubitka vlasti ili njenog neobnašanja zbog inih razloga, poprima patološke dimenzije kod pojedinaca u hrvatskom javnom i političkom prostoru kontaminirajući  društvo u cjelini. Nametanje vlastite istine, vlastitog pogleda na svijet, kao jedinog i ispravnog  uz nepoštivanje istog prava drugome nije ništa drugo nego javna tortura nad neistomišljenicima, koju ne vide, paradoksalno, oni koji ju provode i drugima nameću.

Takav vid diskusije manifestirala je hrvatska politička ljevica jučer u Saboru.

Cjelodnevno, prekomjerno, verbalno granatiranje protokom vremena nije jenjavalo, u valovima su pristizale optužbe,  ultimativni prijedlozi, prštali su zahtjevi  poput pare  iz parne lokomotive. Saborski zastupnici ljevice, predvođeni gosp. Stazićem,  iskazivali su osobne frustracije ostrašćenim verbalnim akrobacijama kontaminirajući atmosferu degutantnim replikama kojima se nije nazirao kraj.

Višesatno lamentiranje protkano prikrivenim prijetnjama, zahtjevima i preporukama – u suprotnom bit će katastrofa, kataklizma – tražilo je žestoki odgovor, (ne)kontorlirane gestikulacije, možda koju psovku ili pak uvredu protivniku, kako bi se osnažili argumenti? Bio bi normalan hrvatski politički refleks. Očekivalo se to i od novog hrvatskog predsjedika vlade gosp. Tihomira Oreškovića.

Ništa od svega toga, baš suprotno tome!

Odslušavši strpljivo gotovo u petnaestosatnom kontinuiteu   neugodne i (ne)primjerene „filipike“  ojađenih gubitnika,  došao je premijer  za govornicu i počeo svoj spontani monolog – govor.  

“Strpljivo i pažljivo sam slušao. Ovo je moj prvi dan u Sabor. Više sam očekivao jer sam odrastao u Kanada. Tamo se drugačije Sabor ponašao. Da su se u moja firma ovako ponašali i povlačili ovakve teme – moja firma bi propala. … No, dobro. Ja ću vas upoznati.

Došao sam kao Hrvat iz Kanade i čast mi je pomoći moju državu. Ja sam bio manjina u Kanadi jer sam Hrvat, nema nas tamo miliona … manjine su bogatstvo. Moji prijateli su bili iz Indija, Kina, iz Italije, Hrvatske, Srbije. Bile su mi bitne ideje. Poštujem manjine, one su bogatstvo i to je moj stav. Nisam opterećen prošlosti. Fokusiran sam na ekonomski rast i fokusiran sam da pomognem građanima.

… Spomenuli ste krupni kapital. Ovo je demokracija, hvala Bogu.

… Često smo komentirali kanadski model i ima stvari koje su dobre. Hrvatska isto ima dobrih stvari i drugi mogu učiti od nas. …Nadam se da ćemo stvoriti nježnu, ljubaznu nacija.

Nadam se da naš narod nije podijelen, ako i je – to je onda do nas da ga ujednačimo, da budemo opet jedan narod.

Dobro sam upoznao svoju Liku, znam kako je i u Slavoniji i znam da su mnogi na rubu egzistencije. Cilj mi je da svima podignem standard života. Gospodin Čačić je rekao – vrijeme i rezultati. To je sve što tražim. Rokovi i rezultate!

Ovo je ogroman izazov. Ja ću uz ovaj input naučiti više. Hvala vam za ovaj input.  Imat ću svoj stav. Svoje mišljenje. Neću dozvoliti da me ideologije skrenu s puta.

Ostavio sam dobru plaću. Svi kažu: treba li ti ovo? Ne treba, ali tu sam. Pitajte ovih dana investitore i vidite rezultate. Investitori su počeli gledati i kupovati hrvatske obveznice,to je dobro za Hrvatska….Pozitivan pomak.

To je prvi pozitivan indikator da će se rejting podići. Imat ćemo se vremena upoznati, ali opet – moj cilj. Ja nisam političar, nadam se da ću neke stvari naučiti, ali kao i u svakoj demokraciji, meni su građani Hrvatske najbitniji indikator. I vrlo ću jasno s njima komunicirati.

Ako treba biti žrtva, bit ću žrtva. Spreman sam preuzeti taj izazov. Ali, ako mogu pomoći hrvatskom narodu, tu sam. Ne idem nigde. Hvala još jedanput i idemo raditi.“  

Uslijedio je spontani pljesak predsjedniku vlade svih onih zastupnika u Saboru koji su mu kasnije na glasovanju dali i svoju podršku. Po jačini pljeska i broju njegovih sudionika vidjelo se odmah da će vlada imati većinu i da će biti izabrana.

Za iskazanu hrabrost i odlučnost u preuzimanju najodgovornije dužnosti u državi zaslužuje i naše priznanje i mi njemu i njegovoj vladi od srca čestitamo i želimo puni uspjeh na dobrobit domovine i svih njenih građana. Sretno.

Bog neka čuva našu Hrvatsku !

 

 

Izvor : Voice From Croatia

Autor : Zvonimir Horvat

Datum objave : 23.01.2016.