20 ožujka 2019, Srijeda 9:16

728×90
728×90
728×90
728×90
728×90
728×90

NAKON OSAM DANA DOĐE ISUS, STANE U SREDINU I REČE “MIR VAMA!”

NEDJELJA 08.04.2018. DANAŠNJE EVANĐELJE : “Uvečer toga istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: »Mir vama!« To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok. I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina. Isus im stoga ponovno reče: »Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas.« To rekavši, dahne u njih i kaže im: »Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im.« Ali Toma zvani Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne bijaše s njima kad dođe Isus. Govorili su mu dakle drugi učenici: »Vidjeli smo Gospodina!« On im odvrati: »Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati.« I nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: »Mir vama!« Zatim će Tomi: »Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran.« Odgovori mu Toma: »Gospodin moj i Bog moj!« Reče mu Isus: »Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!« Isus je pred svojim učenicima učinio i mnoga druga znamenja koja nisu zapisana u ovoj knjizi. A ova su zapisana da vjerujete: Isus je Krist, Sin Božji, i da vjerujući imate život u imenu njegovu. Riječ Gospodnja.” (Iv 20, 19-31)

IMG_20180408_120901
Evanđelje nam govori o Isusu Kristu koji se prvi put nakon svog uskrsnuća pojavljuje među svojim učenicima: Pozdravlja ih riječima: „Mir vama!“, a oni gotovo ne vjeruju svojim očima i ušima. Gospodin im pokazuje znakove od čavala na rukama i nogama, i s njima razgovara. Zajedno s njima sjeda za stol. I tako njegova prisutnost malo pomalo razbija tamu koja se spustila na njihove duše i unosi novo svjetlo uskrsnuća u njihova klonula srca. Toma nije bio s apostolima kad im se Isus ukazao. Oni mu pripovijedaju o svome iskustvu da su vidjeli Isusa. No, Toma postavlja uvjete svog prihvaćanja te novosti Kristova uskrsnuća. On to mora sam provjeriti. On vjeruje samo svojim očima, samo onomu što sam ispita i iskusi. Toma se ne oslanja na tuđe svjedočanstvo, on želi da se sada i ovdje uvjeri u istinu, provjeri činjenicu pa će onda vjerovati. Zbog toga je Toma prozvan sumnjivim i nevjernim. I drugi su apostoli dugo ustrajali u svojim sumnjama, nisu vjerovali Magdaleni, nisu ozbiljno shvaćali žene kada su im one svjedočile novost uskrsnuća. No, oni se ne nazivaju nevjernima kao Toma. Nije to prvenstveno zato što je on sumnjao u Kristovo uskrsnuće, nego zato što nije vjerovao svojim prijateljima apostolima, toj crkvenoj zajednici. Bolno je kada među prijateljima nema više povjerenja, kada se ne vjeruje uzajamnom svjedočanstvu. Svi su apostoli ponajprije pogriješili ne vjerujući i ne uzimajući ozbiljno sve Isusove riječi, ne imajući potpuno povjerenje u svoga Učitelja i Prijatelja. Osam dana kasnije i sam nevjerni Toma doživljava radost uskrsnuća. Istina, Isus ga zbog nevjere kori. „Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe a ipak vjeruju.“ Kristove riječi: blago onima koji ne vidješe a vjeruju, ne odnose se na učenike, jer su oni bili svjedoci koji su vidjeli Isusa, nego na nas. Od nas nitko nije Isusa vidio, nikome se od nas nije ukazao. Isus ostaje u svojoj skrovitosti, iz koje će izaći tek kad se bude pojavio na koncu ljudske povijesti. Naša se vjera temelji isključivo na svjedočanstvu apostola i učenika, koji svjedoče da im se Učitelj ukazivao i koji su za svoje svjedočenje položili živote. Nije dosta samo vjerovati u Isusovo uskrsnuće. To treba životom, riječju i djelom svjedočiti. Apostoli su to najbolje shvatili, zatim sveci i mučenici i mnogi dobri vjernici. Mnogi su od njih poput apostola svoju vjeru u Krista posvjedočili svojom vlastitom mučeničkom krvlju, i time su pokazali svoju neizmjernu ljubav prema svome božanskom Učitelju.

Ukazanje uskrsnoga Gospodina uklonilo je svaki strah, očaj i nesigurnost. Apostoli postadoše drugi ljudi: mudri u božanskim istinama, čvrsti i neustrašivi, te postojani u svim progonima. Isusovim uskrsnućem njihova je vjera dobila svoje najveće opravdanje i neoboriv temelj. Kod svetog se Tome najbolje vidi kako je vjera u Krista uskrsnuloga rasla od nevjere do vrhunca vjerovanja. Apostoli nisu postali svjedoci uskrsnuća samo zato jer su vidjeli uskrsnulog Isusa, već i zato jer su vjerovali. Vidjeli su znakove i vjerovali u onoga, koga su ti znakovi predočavali. Tko ozbiljno vjeruje da je Isus uskrsnuo, taj mora na sebi i u svome životu nešto nositi od tog svjetla što izbija iz Isusova otvorena groba. Nismo, istina, ni mi pošteđeni od životnih udaraca, boli i trpljenja. Krist poput sjene prati nas gotovo u stopu kroz cijeli naš život. No mi kao kršćani dobro znamo da nakon Velikog petka dolazi uskrsno jutro. U nama živi nada da se onima koji Boga ljube sve okreće na dobro. Oni koji s Kristom znaju trpjeti, s Kristom će biti i dionici njegove slave. Poput Tome stavljamo u Kristov bok ne samo svoje prste, nego i cijelo svoje biće. Sa svim njegovim sumnjama i nemirom, svom nesigurnošću i strahom. To je otvoreno srce kroz sva protekla vremena bilo najsigurnije utočište svim dušama. Ono je i danas najveća utjeha svakome, koji mu se približi i otvori. Upisani smo u Božje Srce. Sam Svemogući ravna i vodi sve naše životne putove i staze. Istina, mi vrlo često ne možemo shvatiti Božje nakane i misli, Božji plan s nama, Božja teška iskušenja, ali vjerujemo u jednu Ljubav koja bdije nad nama iako nismo rukama opipali to Srce koje nas ljubi. Ta živa vjera ispunjava nas mirom i sigurnošću; drži nas uspravnima i onda dok sve glavinja i pada. Svijet dakle u kojemu živimo, otkako je Krist uskrsnuo, nije sličan lađi koja tone sa svim svojim putnicima, nego naprotiv lađi, koja unatoč svim burama i olujama, snažno siječe nemirne valove, odolijeva silovitom vjetru i buri, te pod sigurnom rukom Kormilara-Pobjednika Krista plovi prema vodama vječnosti.

.

Autor : fra Marko Vrdoljak
Datum objave : 08.04.2018.