18 kolovoza 2019, Nedjelja 7:49

728×90
728×90
728×90
728×90
728×90
728×90

POLITIZIRANJE I POLITIČKO PREGOVARANJE

Kaže se u narodu da papir podnosi sve, mi bismo dodali, i obraz političara. Prateći ovih dana  što se događa na hrvatskoj političkoj sceni može se s pravom zaključiti kako je ona prividno mirna ali se u pozadini odvijaju događaji koji vode neizbježnoj erupciji strasti, riječi  i poruka. Ova neizvjesnost i neodlučnost Mosta, koja je svjesna i koja je ugrađena u strategiju pregovaranja,  razotkriva patologiju hrvatske politike i političara, gdje pojedinci sami sebe diskvalificiraju i izbacuju iz igre. Ostaju u igri samo uporni i izdržljivi. Vrijeme je faktor koji vodi pročišćavanju na javnoj pozornici i nije čudno kako se nekima žuri, a nekima odugovlači. Kako vrijeme protiče, otpadaju nevjerodostojni, a iskaču častohlapljivi i sebeljubivi.

2015-12-01_23.08.34

 

U SDP-u preko noći dolazi do promjene smjera predizbornih programa u koje su se do jučer kleli, ismijavali druge što ne uviđaju grandioznost njihovih prijedloga, da bi nakon rezultata izbora stubokom promijenili stavove i uvjeravaju nas kako su oduvijek tako mislili, samo ih nismo razumjeli. George Orwell imao je u svojoj mašti upravo takvu vrstu ljudi i politike kad je pisao svoj poznati roman Tisuću devetsto osamdeset četvrtu. Slaba nam je utjeha što ovo nije isključivo hrvatska posebnost nego svevremenski i općeljudski defekt, važno ga je samo na vrijeme prepoznati i prema njemu se odrediti.

Dok HDZ mudro vodi politiku pregovaranja,  zalažući se za korektnost prema partnerima u pregovorima ne rušeći njihov integritet i podržavajući Most kao cjelinu, nudi razrađeni program za ideje Mosta, jer Most sveobuhvatnog programa nema. Ostaje dojam kako HDZ nije imao hrabrosti u predizborno vrijeme inzistirati na provedbi svog programa plašeći se za ishod izbora, te da je tek postignutim uspjehom Mosta postao svjestan vrijednosti  vlastitog programa. Znajući da je u pregovaranjima nužno strpljenje, nikakva ishitrenost u ponudama, nego samo  nužno prihvaćanje ustupaka suparniku kako bi se održao kontinuitet pregovaranja i konačno došlo do cilja čekajući konačnu ponudu suparnika. Vidi se vještina političkog pregovaranja i disciplina među koalicijskim partnerima,  nema političkih ispada ili su svedeni na minimum, koji će nahrupiti onoga trenutka kad se stvari okončaju i kad ne bude više povratka u pregovorima. U svakom slučaju znaju što hoće i mudro idu prema cilju.

Most, heterogen kakav je, izdržao je nalete dosadašnjih udara, ostao je doduše okljaštren za nekoliko članova, ali je sačuvao spone sa obe obale i nije se urušio kako su mnogi željeli predviđajući mu neslavnu sudbinu. Strategija pregovora koju vodi Most je jasna, zajedništvo kao mantra koja će iscrpiti protivnike Mosta,  kako onih unutar tako i onih izvan njega. Unutar Mosta u prvim danima otpao je Prgomet, koji je želio biti zvijezda političke scene, zbog svoje prevelike gramzljivosti nasjeo je podmetnutoj stupici koju su mu postavili nesuđeni saveznici.  Dobio je što je zaslužio, rekli bi zlobnici, umjesto zvijezde na javnoj sceni postao je njen omraženi anonimus.

Djevojke koje ga prate više su izgubljene u novonastalim okolnostima, nego što imaju skrivene i nekorektne namjere. Nepouzdane u Mostu zbog bliskosti s Prgometom istupile su iz njega iako ostaju privržene njegovim idejama, ostaju razapete između hridi i mosta sa svom svojom neodlučnošću.

Pojava lika poput Stipe Petrine nije ništa novo ni originalno u hrvatskoj politici, bilo je takvih bombardera i ridikula i u prijašnjim sazivima Sabora i dobro je da je tako jer i ovoga puta vokabular i ispadi svake vrste zajamčeni su za uveseljavanje javnosti.

Most još uvijek (po)stoji  ostalo je petnaest članova privrženih ideji Mosta i ponajprije idejama  njihovog prvog čovjeka Bože Petrova o promjeni paradigme dosadašnje hrvatske politike, kako u njenoj percepciji tako i njenoj provedbi.

I dok se s time svi slažu, političke grupacije i cijela javnost, ostaje nejasno kako doći do toga, jer model koji nudi Most je glavnim koalicijskim partnerima  neprihvatljiv i u ovom trenutku nemoguć. Morale bi se dogoditi promjene u vodstvima politčkih stranaka kako bi se eventualno pojavila takva mogućnost, no to je duži proces i nemoguć prije idućih stranačkih izbora.

Budući je Mostova mantra ni s HDZ-om ni s SDP-om te bez  Milanovića i bez Karamarka na čelu vlade, postavlja se pitanje kako izići iz tog kolopleta a ostati dosljedan datim obećanjima. Ova šizofrena situacija, nastala olako danim obećanjem u predizborno vrijeme,  sputava Most da iskorači putem optimalnog rješenja za Hrvatsku uvlačeći ga u luđačku košulju iz koje nema izlaska.  I tu je sada upravo najveći problem koji muči Most, sam sebe sputava u svom djelovanju.  Znaju da je, nakon svega, najprihvatljivije rješenje za Hrvatsku koaliranje s HDZ-om,  posjeduje infrastrukturu, ima dorađen izborni program sukladan njihovim idejama i jednaku želju za korjenitim promjenama. Svjesni su da SDP iako prihvaća načelno tražene promjene, njihovo pristajanje je prigodničarsko, kao što je bilo i mahanje hrvatskim zastavama u predizborno vrijeme, a ne stvarno opredjeljenje za njihovu provedbu.

Radikalne promjene s nekim tko je govorio o kotinutinuitetu dosadašnje politike nisu moguće i nisu logične. Stoga je jedino suvislo, ispravno i logično rješenje,  provesti Mostove ideje u zajedništvu s Domoljubnom koalicijom. No, tu je problem dano obećanje:  ni s HDZ-om ni s SDP-om. Tu pat poziciju, ne bude li politčke pragmatičnosti, pokušat će Most riješiti s idejom o manjinskoj vladi i ponuditi mandatara vlade i ministre iz različitih političkih opcija i stručne javnosti. Sudbina takve vlada ovisit će o uspješnosti provođenja ponuđenog, hibridnog, mixprograma iz Mostova laboratorija ili pak na antagonizmu velikih koalicija, što nije jamstvo stabilnosti koja je nužna u ovom trenutku za Hrvatsku. Odgovornost je velika na Mostu, je li je svjestan!?

Ne bude li je svjestan ostaju nam ponovni izbori koji ne moraju donijeti optimalno rješenje, nego najvjerojatnije vratiti stvar na početak kraja već provedenih izbora. Ništa ohrabrujuće.

Hrvatska,  budi spremna na dosad nepoznato,  nepredvidivo, … !

 

 

Izvor : Voice From Croatia

Autor : Zvonimir Horvat

Datum objave : 02.12.2015.