21 lipnja 2018, Četvrtak 2:36

728×90
728×90
728×90
728×90
728×90
728×90

PREDSJEDNICA RH NA 53.MÜNCHENSKOJ SIGURNOSNOJ KONFERENCIJI

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na otvorenju 53. Münchenske sigurnosne konferencije te održala niz bilateralnih sastanaka. Nakon sastanka s predsjednikom Republike Azerbajdžana Ilhamom Alijevim i predsjednikom Islamske Republike Afganistana Ashrafom Ganijem hrvatska Predsjednica kazala je kako su se vodili razgovori o vrlo konkretnim stvarima, kao što su gospodarska suradnja i snaženje trgovine i investicija. Na marginama 53. Münchenske sigurnosne konferencije predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović održala je bilateralni sastanak s ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Segejom Lavrovim te je kratko razgovarala s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom. Posljednjeg dana održavanja 53. Münchenske sigurnosne konferencije, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović susrela se s američkim senatorima Johnom McCainom i Lindseyem Grahamom s kojim je razgovarala o stanju u području jugoistočne Europe.

2017-02-19_18.39.09
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na otvorenju 53. Münchenske sigurnosne konferencije te održala niz bilateralnih sastanaka. Nakon sastanka s predsjednikom Republike Azerbajdžana Ilhamom Alijevim i predsjednikom Islamske Republike Afganistana Ashrafom Ganijem hrvatska Predsjednica kazala je kako su se vodili razgovori o vrlo konkretnim stvarima, kao što su gospodarska suradnja i snaženje trgovine i investicija.

Na marginama sigurnosne konferencije predsjednica Grabar-Kitarović održala je sastanke s finskim predsjednikom Sauliem Väinämöm Niinistöm i bugarskim predsjednikom Rumenom Radevim te s predsjednikom Republike Poljske Andrzejom Dudom s kojim je razgovarala o predstojećem sastanku Inicijative triju mora u Poljskoj, u srpnju ove godine.

Hrvatska predsjednica izrazila je zadovoljstvo odlukom Europske komisije da Hrvatskoj dodijeli 102 milijuna eura iz fondova za povezivanje Europske unije za izgradnju plutajućeg terminala za ukapljeni plin na otoku Krku. „To je iznimno dobra vijest i vjerujem da je tome pridonijela Inicijativa triju mora. Svakako čestitam i Vladi na radu s Komisijom, što su uspjeli osigurati ta sredstva. Poanta Inicijative triju mora jest upravo povezivanje sjevera i juga srednjoeuropskog prostora“, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Osvrnuvši se na današnje rasprave na Sigurnosnoj konferenciji kazala je kako se puno raspravljalo o transatlantskim odnosima te o budućnosti Europe i Europske unije. „Ono što mi se ne sviđa jesu mišljenja o Europi nekoliko brzina ili Europi koja bi imala jezgru od šest država članica plus onu periferiju“, kazala je Predsjednica. Zaključila je kako „u ovim fluidnim vremenima treba iznimno puno raditi na povezivanju s drugim državama, na jačanju europskih vrijednosti, ali i na snažnijem pozicioniranju Hrvatske u Bruxellesu i općenito u Europskoj uniji“.
Na marginama 53. Münchenske sigurnosne konferencije predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović održala je bilateralni sastanak s ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Segejom Lavrovim te je kratko razgovarala s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom.

„Razmijenili smo nekoliko vrlo kratkih, konstruktivnih rečenica i dogovorili smo se o daljnjoj suradnji“, kazala je o susretu s američkim potpredsjednikom predsjednica Grabar-Kitarović te najavila susrete i s nekim američkim senatorima i kongresmenima.

Sastanak s ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Lavrovom hrvatska Predsjednica ocijenila je “vrlo pozitivnim i srdačnim”. “Gospodin Lavrov cijeni iskrenost, mi već godinama imamo dobar, konstruktivan odnos, uvijek smo bili iskreni jedni prema drugima”, kazala je .

Dodala je kako su razgovarali o nizu bilateralnih pitanja, a da su se posebno zadržali na gospodarstvu. Kazala je kako se s ministrom Lavrovom dogovorila da se poduzmu mjere kako bi se riješio problem zagađenja zraka iz ruske rafinerije u Bosanskom Brodu, kao i poteškoće nekih hrvatskih tvrtki na ruskom tržištu. „Razgovarali smo o nekim našim tvrtkama koje su nažalost imale negativna iskustva u posljednje vrijeme i dogovorili smo kako to riješiti i izgladiti“, kazala je. “Očekujem nastavak konstruktivnog dijaloga, međusobnog poštovanja i uvažavanja”, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Predsjednica Grabar-Kitarović održala je bilateralne susrete s predsjednikom Republike Latvije Raimondsom Vējonisom, predsjednicom Republike Litve Daliom Grybauskaitė i predsjednicom Republike Estonije Kersti Kaljulaid s kojima je, osim o Inicijativi triju mora, razgovarala o nastavku bilateralne suradnje te o pitanjima globalne sigurnosti i izazovima.
Tijekom večeri predviđen je i susret Predsjednice Republike s predsjednikom Vlade Slobodne Države Bavarske Horstom Seehoferom.

Posljednjeg dana održavanja 53. Münchenske sigurnosne konferencije, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović susrela se s američkim senatorima Johnom McCainom i Lindseyem Grahamom s kojim je razgovarala o stanju u području jugoistočne Europe.
„Susrela sam se s američkim kongresmenima koji su ovdje, s njima sam razgovarala još i sinoć kao i s nizom drugih gostiju. Posebno sam sada detaljno razgovarala sa senatorima Johnom McCainom i Lindseyem Grahamom o stanju u području jugoistočne Europe, odnosima Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država i kako ih dalje unaprijediti, ali prije svega kako zadržati mir i stabilnost u našem susjedstvu“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Hrvatska Predsjednica osvrnula se na održanu Konferenciju te izrazila zadovoljstvo postignutim. „Kao prvo, reakcije na moj govor o stanju na jugoistoku Europe su sjajne i to sam čula s jako puno strana. To znači da uspijevamo privlačiti pozornost na to kakvo je stanje na području jugoistoka Europe“, kazala je.

Nadalje, kazala je kako se Hrvatska pozicionira kao aktivan čimbenik koji želi sudjelovati u rješavanju otvorenih pitanja, posebno u našem susjedstvu, „ali naravno i vrlo čvrsto u povezivanju dviju strana Atlantika, u našem transatlantskom partnerstvu“.

Predsjednica Grabar-Kitarović osvrnula se i na deset održanih bilateralnih sastanaka na kojima se razgovaralo o bilateralnim odnosima između država, te na brojne neslužbene sastanke na kojima je jedna od bitnih tema bila Inicijativa triju mora. „Znači projekti iz područja energetike, prometnog povezivanja, digitalizacije prostora, a naravno i sigurnosnih pitanja“, zaključila je Predsjednica.

.
Izvor : Ured Predsjednice RH
Datum objave : 18.02.2017.