17 listopada 2019, Četvrtak 3:46

728×90
728×90
728×90
728×90
728×90
728×90

PREDSTAVLJANJE KNJIGE : MIJO TOKIĆ “SIGURAN GRM”

25.svibnja 2019.godine u punoj dvorani županijske skupštine u Tomislavgradu, promovirana je sedma stihozbirka “Siguran grm”, autora Mije Tokića. Zbirku je kao nagrađenu knjigu Fondacije za nakladništvo F BiH u veljači ove godine objavila nakladnička kuća Planjax komerc iz Tešnja. O njoj su ovom prigodom govorili: prof. Ivan Sivrić, predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, prof. Ivan Baković i doc. dr. sc. Marko Tokić. Promociju knjige organizirala je Matica hrvatska Tomislavgrad, a na predstavljanju je nastupio i pjevački ansambl Matice hrvatske Tomislavgrad.

1558869228191

Profesor Ivan Baković je o knjizi, između ostaloga, kazao: – Kao što je Mak Dizdar neke svoje tekstove pisao po uzoru na neke stare tekstove uklesane na stećcima slično i Mijo Tokić ispisuje svoje stihove koje bi svojom sažetošću i univerzalnom istinom mogli biti uklesani na stećak iz davnina.

Profesor Marko Tokić je naglasio kako se radi „o zbirci koja kao i prethodne nosi u sebi pjesme samodostatne i potpune, ali i zrači poetikom pjesnika koji ih okuplja u isto jato pod ovim našim duvanjskim nebom, na našem polju i našoj zemlji…“

Predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne Ivan Sivrić u svome obraćanju je kazao: – U čitanju pjesama Mije Tokića treba obratiti pozornost na vodeće motive, ključne pojmove i svrhovite poruke. Pokušajte to sami pronaći prema vlastitoj percepciji. Bit će vam zanimljivo i korisno. Osobno sam pokušao u pjesmama ove knjige pronaći „udarne“ riječi i načiniti jednu pjesmu kojom bih Siguran grm sažeo jezikom autora u jednu cjelinu.

Za sve one koji vole Mijinu poetiku, a njih itekako ima, u nastavku ovoga članka donosimo i nekoliko redaka o njegovoj sedmoj stihozbirci o kojoj je autor ovih dana govorio u programu našega Radija Tomislavgrad.

Kako je autor naveo knjiga je koncipirana u 4 plus jedno poglavlje.

Prvo poglavlje “Ovo je moj kam” sadrži domoljubne pjesme a govore o ljudskoj sudbini i prolaznosti. Asocira na ovo tlo na kojem čovjek živi, na kam-stećak koji je važan element kulturne i opće povijesti našega kraja. Asocijacija je na život na ovom tlu, na ljudsku prolaznost.

Drugo poglavlje –  “O priči pepelu i fenixu”, sadrži određene novosti u odnosu na ranije autorove zbirke. Govori o književnome stvaranju, prolaznosti, ali i o onomu što ljudska ruka može uništiti te o nečemu što se rađa i što je neuništivo. Spomenuto poglavlje posvećeno je književniku i akademiku Dževadu Karahasanu, a konkretno je inspirirano njegovom knjigom “Što pepeo priča”.

Treće poglavlje Mijine stihozbirke “Siguran grm” –  “Kad ode čovjek” posvećene su  našim preminulim sugrađanima, književnicima Jozi Mašiću i Petru Milošu. Govore o životu, ljudskoj sudbini, prolaznosti kao i definiciji čovjeka.

Četvrto poglavlje – “Siguran grm” sadrži najviše pjesama, a na početku govore o šutnji, dok peto poglavlje “Dodatak” s podnaslovima “Žišci” jesu kraće forme i pojedine aforitmičke pjesmice koje se pojavljuju u nekoliko zadnjih autorovih zbirki, a prema riječima autora moguće je da se jednoga dana pojave kao posebna knjiga.

Na kraju promocije “Sigurnoga grma”, prigodnu zahvalu svima uputio je autor ove stihozbirke prof. Mijo Tokić.

.

Izvor : tomislavcity.com
Datum objave : 25.05.2019.