20 rujna 2019, Petak 12:46

728×90
728×90
728×90
728×90
728×90
728×90

ŠVEDSKA

Švedska se često ističe kao primjer idealne kombinacije kapitalizma i socijalizma. Švedska ima visok životni standard, visok standard obrazovanja i socijalno zdravstvo. Švedska je poštovana u međunarodnim odnosima. Švedska je uređena i razvijena država od koje mnogo toga možemo naučiti.

1553627162592

Kraljevstvo Švedske je službeni naziv za ovu Nordijsku i Skandinavsku državu smještenu na sjeveru Europe. Mnogi misle da su ova dva pojma “Nordijska” i “Skandinavska” isti, međutim nisu baš. Skandinavske države su Švedska i njezini susjedi : Danska i Norveška. Pojam “Nordijske države” uključuje i Finsku, Island, Grenland i Farske otoke. U usporedbi prema većini svojih susjeda i Europskoj Uniji, Švedska je ogromna zemlja, treća po veličini u Europskoj Uniji, površine 450.000 kilometara kvadratnih. Poput ostalih Nordijskih zemalja, Švedska je još uvijek tehnički Monarhija, iako njezina kraljevska obitelj zapravo ne posjeduje stvarnu moć. Sjedište moći je u demokratskom parlamentu. Švedski Ustav se temelji na četiri stupa. Prvo, Vlada ima moć koju joj omogućuje švedski parlament Riksdag. Drugo, Ustav kaže da država ima Kralja i Kraljicu sa specifičnim naslijednim ulogama, uz obavezu da moraju biti Protestanti. Treće, sloboda medija je zagarantirana, cenzura nije dozvoljena. Četvrto, sloboda govora ne smije biti uskraćena osim u slučajevima javnog klevetanja.

Švedska je poznata po svom snažnom socijalnom sustavu za svojih nešto više od 10 milijuna stanovnika. Država svojim stanovnicima omogućuje besplatno opće zdravstvo, kao i besplatno školovanje. Švedska je sposobna ovo omogućiti svojim građanima jer ima jedan od najviših dohodaka per capita na svijetu. Vlada oporezuje taj dohodak značajno, u prosjeku skoro 60%. Oko četvrtine prikupljenog poreza ide za zdravstvo i obrazovanje, oko 40% prikupljenog poreza ide za socijalnu sigurnost, a samo 5% prikupljenog poreza ide za policiju i vojsku. Pa čak i s tako malim budžetom prikupljenim iz poreza, švedska vojska se smatra 29.vojnom silom na svijetu, s više od 40.000 dostupnih trupa i obrambenim budžetom od oko 6 milijardi dolara. U svojoj povijesti Švedska je uglavnom bila neutralna, zadnji direktan sukob u kojem je sudjelovala bio je 1814.godine kad se vodio Švedsko-Norveški rat. U tom ratu Švedska je pobjedila i Norveška je bila prisiljena pokoriti se vlasti švedskog monarha Charlesa XV, te ući u zajednicu sa Švedskom, ali joj je bilo dozvoljeno imati vlastiti Ustav i Parlament. Švedska je poštovani član međunarodnih organizacija kao što su Europska Unija, Ujedinjeni Narodi, Nordijsko Vijeće i Svjetska Trgovinska Organizacija. Međutim, Švedska nije član NATO-a, niti je u Eurozoni, već čuva svoju valutu Švedsku Krunu.

Visoki porezi, socijalna država, snažna vojska i zgodne žene. To je Švedska. Švedsko društvo je jedno od najbogatijih, najobrazovanijih i najprogresivnijih na svijetu. Također Švedska sve više postaje imigrantska zemlja. Procjenjuje se da od 10 milijuna stanovnika, da je četvrtina populacije rođena izvan Švedske. Švedska je uspjela napraviti most između socijalne države i visokog dohotka, te u isto vrijeme otvarala je svoja vrata imigrantima. Ta politika otvorenih vrata joj se nažalost često zna obiti od glavu u obliku povećanih stopa kriminaliteta i porasta getoiziranih područja. Švedskoj je jako stalo do ekologije i zaštite klime. Glavni grad Stockholm je proglašen Europskim Zelenim Središtem. Mali Šveđani i Šveđanke se od malena uče recikliranju i važnosti čuvanja prirode.

Švedska je zemlja inovacija, uspješne kompanije kao što su AstraZeneca, Electrolux, Volvo, Ericsson, grupa Abba, Zlatan Ibrahimović, Saab, IKEA, H&M su samo neki od svjetski poznatih biznisa koji dolaze iz Švedske. Svi u svijetu su čuli za H&M. Prvi dućan ženske odjeće H&M (Hennes & Mauritz) je otvoren 1947.godine. Osnivač je bio Šveđanin Erling Persson. Danas je H&M postao globalno modno carstvo. Drugi je po veličini globalni trgovac fashion odjećom, odmah iza španjolskog Inditexa (matično društvo ZARA). Biznis je preuzeo Erlingov sin Stefan Persson koji je danas magnat, najbogatija osoba u Švedskoj i jedna od najbogatijih osoba u svijetu. Stefan već polako prenosi ovo obiteljsko carstvo na svog sina Karl Johanna Perssona. IKEA je još jedan švedski poslovni biser, jedan od najvećih svjetskih koncerna koji se bavi prodajom namještaja. Švedska je moderna i progresivna država. Mnogo toga možemo naučiti od Švedske.

.

Izvor : Voice From Croatia
Autor : Jakov Radoš
Datum objave : 26.03.2019.