16 srpnja 2019, Utorak 5:15

728×90
728×90
728×90
728×90
728×90
728×90

“TKO JE OD VAS BEZ GRIJEHA, NEKA PRVI NA NJU BACI KAMEN”

NEDJELJA 07.04.2019. DANAŠNJE EVANĐELJE : “U ono vrijeme: Isus se uputi na Maslinsku goru. U zoru eto ga opet u Hramu. Sav je narod hrlio k njemu. On sjede i stade poučavati. Uto mu pismoznanci i farizeji dovedu neku ženu zatečenu u preljubu. Postave je u sredinu i kažu mu: »Učitelju! Ova je žena zatečena u samom preljubu. U Zakonu nam je Mojsije naredio takve kamenovati. Što ti na to kažeš?« To govorahu samo da ga iskušaju pa da ga mogu optužiti. Isus se sagne pa stane prstom pisati po tlu. A kako su oni dalje navaljivali, on se uspravi i reče im: »Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen.« I ponovno se sagnuvši, nastavi pisati po zemlji. A kad oni to čuše, stadoše odlaziti jedan za drugim, počevši od starijih. Osta Isus sam – i žena koja stajaše u sredini. Isus se uspravi i reče joj: »Ženo, gdje su oni? Zar te nitko ne osudi?« Ona reče: »Nitko, Gospodine.« Reče joj Isus: »Ni ja te ne osuđujem. Idi i odsada više nemoj griješiti.« Riječ Gospodnja.” (Iv 8, 1-11)

1554637721124

„Ne spominjite se onog što se zbilo, nit mislite na ono što je prošlo. Evo, činim nešto novo; već nastaje: zar ne opažate?“ govori Izaija u prvome čitanju svome narodu. Izrael je u bezizlazno teškoj situaciji babilonskog ropstva, kada su hram i zemlja, ono najsvetije, oteti od ruke bezbožničke. Izaija, kao i svaki prorok, otvara pogled za budućnost, unatoč bolne sadašnjosti. Svaka teškoća i patnja služe novosti koju Bog priprema. Možemo to vidjeti ovih dana vidjeti i u prirodi koja se budi u bojama i mirisima. Jesensko i zimsko bolno umiranje poslužilo je proljetnom buđenju života, koje je nezaustavljivo i lijepo.

Isus čini nešto novo u životu svakoga čovjeka koji mu povjeruje. Na osobit način je to iskusila žena koja mu je dovedena, a zatečena je u preljubu. Grešnica se našla tik do Isusa u trenutku dok je on poučavao, a narod ga zaneseno slušao. Doveli su je pismoznanci i farizeji. Vjerojatno su njima smetale Isusove snažne riječi i djela kojima je narod privlačio k sebi. Isus je puno popularniji od njih. Javlja se zavist. Oni ne vide Isusa kroz prizmu ljubavi i milosrđa, nego se slijepo drže skrupuloznog obdržavanja Zakona. Evo im idealne prilike Isusa iskušati na primjeru preljubnice i dovesti ga u ‘mat poziciju’ pred istim mnoštvom koje mu se divi i sluša ga. Ženu stavljaju u sredinu, stvarajući oko nje krug koji se steže i iz kojega joj ne daju izaći. Isus nikada u svome djelovanju nije davao grijehu središnje mjesto. Farizeji i pismoznanci čine suprotno. Oni su ovdje usmjereni samo na grijeh, na čin preljuba. Gotovo da su na njega fiksirani, pa ne vide ništa drugo. Citiraju starozavjetni zakon prema kojemu bi trebalo ženu kamenovati. U svojoj opčinjenosti grijehom zaboravili su međutim da je Mojsije propisao kako treba kazniti i muškarca koji je sa ženom zatečen u grijehu (usp Lev 20, 10).

Isus ostaje miran, iako je situacija izrazito napeta i neizvjesna. Miris smrti širi se zrakom. Duhovna snaga u njemu daje mu vidjeti šire i dublje od onih koji su već spremni kamenjem navaliti na ženu. Najprije piše po tlu. Prigiba se. On je u stavu prigibanja, spuštanja, a ne u stavu stajanja koji je nalik onima koji sude i tako se izdižu iznad drugih. Gospodin nema potrebu osuđivati ili prijetiti kao što čine ovi koji su doveli preljubnicu. Ne optužuje niti proziva. U trenutku kada se uspravio izriče svoj stav: „Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen.“ Vraća se tlu i nastavlja pisati. Djeluje gotovo nezainteresirano, ali razriješio je omču i krug koji se stvorio oko žene i koji je prijetio da je uguši. Naime, jedan za drugim počinju odlaziti. Krug se otvara. Žena biva slobodna i može se ponovno kretati. Isus ženi dopušta da ode u miru te ona sada smije započeti novi život i imati razlog za radost. Nitko je nije osudio. Neće ni Isus. Ali ostaje poziv: „Odsada više nemoj griješiti“. Dakle, Učitelj ne opravdava grijeh, već poziva na obraćenje i promjenu života. Spašava život, štiti čovjeka, a osuđuje zlo u njemu.

Gospodine, oslobodi i mene iz začaranog kruga grijeha. Ne daj da drugima, zbog njihove slabosti, stavljam okove krivnje i tako ih gušim i ubijam. Oprosti mi sva bezakonja i daj da te nasljedujem na putu do Uskrsa.

.

Izvor : fra Josip Serđo Ćavar
Datum objave : 07.04.2019.