23 siječnja 2020, Četvrtak 12:01

728×90
728×90
728×90
728×90
728×90
728×90

TKO SU AZIJSKI TIGROVI?

„Azijski Tigrovi“ ili „Nove industrijske sile Azije“ su : Hong Kong, Singapur, Južna Koreja i Tajvan. Ime „Tigar“ se često koristi u svjetskoj ekonomskoj literaturi da bi se opisala država koja ima vrlo brz ekonomski rast zbog svog izvoza industrijskih dobara i komercijalnih, financijskih i poslovnih usluga. Geografski gledano „Azijski Tigrovi“ su smješteni na istoku Azijskog kontinenta na obalama Tihog Oceana. Tajvan i Singapur su otoci, a Hong Kong i Južna Koreja su poluotoci. Zbog činjenice da ove države raspolažu s ograničenim prirodnim resursima, one moraju uvoziti naftu, prirodni plin, hranu i sirovine. Međutim, one izvoze svoje proizvode i prodaju ih po nižim cijenama od svoje konkurencije Europljana i Amerikanaca, zato što je njihova radna snaga jeftinija. Razlog zašto ove države imaju tako veoma brz ekonomski rast leži u činjenici da sve ove četiri države imaju suficit u svojim vanjskotrgovinskim bilancama.

1576014139232

„Četiri azijska tigra“ je zajednički naziv koji se odnosi na gospodarstva Hong Konga, Singapura, Južne Koreje i Tajvana. Naziv je svojevrsni epitet za navedena azijska gospodarstva koja su svoj snažan rast doživjeli u razdoblju između 1960-ih i 1990-ih koji se temeljio na izvozu vlastitih dobara i proizvoda u visoko industrijalizirane države. Izvozna orijentacija je razlog zašto ove države imaju brz ekonomski rast. Azijska kriza 1997.-1998. je istina malo usporila njihov ekonomski rast, no međutim sve četiri države su se u relativno kratkom vremenskom razdoblju uspjele vrlo brzo oporaviti od krize i recesije. Njihova otvorena ekonomija je u velikoj mjeri ovisna o međunarodnoj trgovini. One posluju sa najrazvijenijim državama svijeta, s Europskom Unijom i Sjedinjenim Američkim Državama.

Četiri azijska tigra bila su povod stvaranja pojma tigar-ekonomije. Izraz „tigar-ekonomija“ se koristi za opisivanje brzorastućih, uglavnom liberalnih tržišta. Kasnije se ovaj naziv koristio i za neke druge države koje su imale brz ekonomski rast, poput Irske (Keltski tigar) i Estonije (Baltički tigar) koje su svoj snažan gospodarski rast ostvarile u tranzicijskom razdoblju. Azijski tigrovi svoj su napredak ostvarili oslanjanjem na jeftinu radnu snagu, visoku tehnologiju i izrazitu izvoznu orijentaciju.

Ove četiri male azijske države su imale velik utjecaj na svjetsku ekonomiju, zato što su promijenile i modernizirale svjetsku industriju. One su dovele međunarodnu trgovinu na obale Tihog Oceana. Njihov BDP po stanovniku i stopa industrijskog rasta su među najvećima u svijetu. Mnogo proizvoda koji su proizvedeni u ovim državama se nalazi i u našim domovima – od igračaka do automobila. Što konkretno Hrvatska može naučiti od Azijskih Tigrova pokazati ćemo u sljedećim člancima…

.

Izvor : Voice From Croatia
Autor : Jakov Radoš
Datum objave : 18.12.2019.