16 srpnja 2019, Utorak 5:17

728×90
728×90
728×90
728×90
728×90
728×90

TREBA LI NAMA DANAS PASTIR U ŽIVOTU?

NEDJELJA 12.05.2019. DANAŠNJE EVANĐELJE : “U ono vrijeme: Reče Isus: »Ovce moje slušaju glas moj; ja ih poznajem i one idu za mnom. Ja im dajem život vječni te neće propasti nikada i nitko ih neće ugrabiti iz moje ruke. Otac moj, koji mi ih dade, veći je od svih i nitko ih ne može ugrabiti iz ruke Očeve. Ja i Otac jedno smo.« Riječ Gospodnja.” (Iv 10, 27-30)

1557656623171

Pastir je vođa. Čovjek današnjeg vremena ne želi pastira. Ne treba mu vođa. On je dovoljan samom sebi, on želi biti slobodan i sam svoj gospodar.

No, je li zaista tako? Je li čovjek današnjeg vremena zaista slobodan? Ili možda ipak postoje pastiri u njegovu životu kojih nije svjestan?

Tema pastira stavlja pred nas pitanje: postoji li netko kome smo dopustili da bude vođa u našem životu? Postoji li netko tko upravlja nama, odnosno u nama?

Ako smo pozorni, uočit ćemo da postoje pastiri i to na razne načine. Uočavamo li razne ideologije koje nam iskrivljuju sliku o životu, o ljudima, koje nas zasljepljuju? U mnogočemu smo zarobljeni. Mnogo toga manipulira nama na razne načine. U nama vladaju negativni osjećaji, negativne misli, predrasude…

Što znači kad kažemo: Isus je moj pastir?

«Isus je učio ljude da u njima ima nešto što daleko i visoko nadilazi njihove svakidašnje brige i probleme. Tko njega shvati taj je sličan ptici koja nije bila svjesna da ima krila i da može letjeti. Ali kad je otkrila da ima krila i prvi put poletjela, osjetila je koliko vrijedi prava sloboda». (Tolstoj)

Kad je Isus moj pastir, tada sam slobodan. Isus: «Ja im dajem život ­vječni te neće propasti nikada i nitko ih neće ugrabiti iz moje ruke.» Isus me oslobađa, jer Isus je ljubav, a ljubav je sloboda. Isus me vodi u život vječni! U Božjim sam rukama.

Isus kaže: Ovce moje slušaju moj glas.

Što znači slušati Isusov glas?

Nije lako u buci, u mnoštvu zvukova, čuti glazbu ni glas. Nije lako u mnoštvu riječi čuti riječ. I kad smo u tišini, u prirodi nije lako čuti pjev ptica, šum vjetra, jer je buka u nama. Misli su u nama, rastreseni smo. Danas smo bombardirani mnoštvom informacija, ponuda… Nije lako čuti.

No, pravo pitanje je želimo li čuti? Želim li čuti mišljenje drugoga čovjeka?

Službenik je izrazio čuđenje kako Predsjedniku države uspijeva završiti s prijamom stranaka u kratkom roku, a njemu osobno to ne ide za rukom. «To je zato što Vi govorite», uzvrati Predsjednik.

Isus upozorava da i slušanje treba preispitivati: «Pazite kako slušate» (Lk 8, 18). Posebno kad je na drugoj strani netko drukčijeg mišljenja, druge političke stranke, osoba u sukobu…

Ne sluša se samo ušima. U slušanje je uključeno i srce, a u njemu su svijest i podsvijest, volja, misli, osjećaji, nutarnje rane, iskustva iz prošlosti, predodžbe o drugima… Sve to utječe na raspoloženje i sposobnost slušanja.

Slušanje stoga treba biti usmjereno ne samo prema sugovorniku nego i prema slušatelju. Dok se druge sluša, treba osluškivati stanje u sebi.

Za slušanje je potrebna ljubav. Drukčije se sluša dragu osobu a drukčije osobu koju se ne podnosi. Treba htjeti slušati. Nije dovoljno čuti samo nečije riječi, potrebno je osluškivati i namjere.

Marija je primjer slušanja. Iako ne razumije sve, Marija sluša. Osluškuje Božju volju. Pozornim slušanjem srcem otvara se Božjim riječima.

.

Autor : fra Marinko Šakota
Datum objave : 12.05.2019.