20 ožujka 2019, Srijeda 9:15

728×90
728×90
728×90
728×90
728×90
728×90

TREBALO JE DA KRIST SVE TO PRETRPI I TREĆI DAN USKRSNE OD MRTVIH

NEDJELJA 15.04.2018. DANAŠNJE EVANĐELJE : “U ono vrijeme: Učenici su Isusovi pripovijedali što se dogodilo na putu i kako ga prepoznaše u lomljenju kruha. Dok su oni o tom razgovarali, stane Isus posred njih i reče im: »Mir vama!« Oni, zbunjeni i prestrašeni, pomisliše da vide duha. Reče im Isus: »Zašto se prepadoste? Zašto vam sumnje obuzimaju srce? Pogledajte ruke moje i noge! Ta ja sam! Opipajte me i vidite jer duh tijela ni kostiju nema kao što vidite da ja imam.« Rekavši to, pokaza im ruke i noge. I dok oni od radosti još nisu vjerovali, nego se čudom čudili, on im reče: »Imate li ovdje što za jelo?« Oni mu pruže komad pečene ribe. On uzme i pred njima pojede. Nato im reče: »To je ono što sam vam govorio dok sam još bio s vama: treba da se ispuni sve što je u Mojsijevu Zakonu, u Prorocima i Psalmima o meni napisano.« Tada im otvori pamet da razumiju Pisma te im reče: »Ovako je pisano: ’Krist će trpjeti i treći dan ustati od mrtvih, i u njegovo će se ime propovijedati obraćenje i otpuštenje grijeha po svim narodima počevši od Jeruzalema.’ Vi ste tomu svjedoci.« Riječ Gospodnja.” (Lk 24, 35-48)

IMG_20180415_110555
Kroz ove uskrsne nedjelje Evanđelje nam govori kako se uskrsnuli Krist ukazivao svojim apostolima. Apostoli su događajima Kristove muke i smrti bili razočarani i potišteni. Zato su sumnjali u Isusovo uskrsnuće. Tim svojim postupkom oni su pokazali da su samo bijedni i slabi ljudi. Dozvolili su da im sumnja u Isusove proročke riječi za čas uništi sve blago njihove vjere i njihova pouzdanja. Tri pune godine apostoli su slušali Isusove riječi. Tri pune godine gledali su svojim očima njegova silna djela. Bezbroj puta gledali su kako na njegovu jednu riječ bolesnici svake vrste čudesno ozdravljaju. I sada kako je uskrsnuo i kako im se kao uskrsnuli javlja, opet im sumnje obuzimaju srce. Uskrsnuli Isus uporno nastoji da apostoli budu osvjedočeni, uvjereni da je on onaj isti koji je s njima živio i poučavao ih o Božjem kraljevstvu za svoga zemaljskog života. Oni gotovo ne vjeruju svojim očima i ušima. Isus im pokazuje znakove od čavala na rukama i nogama. S njima razgovara, zajedno s njima sjeda za stol i jede s njima. I takva njegova prisutnost malo – pomalo razbija mrak što se spustio na njihove duše i unosi novo svjetlo uskrsnuća u njihova klonula srca. Tako je dakle ukazanje uskrsnulog Gospodina uklonilo svaki strah, očaj i nesigurnost iz srca apostola. Po Isusovom uskrsnuću apostoli postadoše drugi ljudi: mudri, u božanskim stvarima, čvrsti i neustrašivi, te postojani u svim progonima. Isusovim uskrsnućem njihova je vjera dobila svoje najveće opravdanje i neoborivi temelj. Za apostole Kristovo uskrsnuće nije neko priviđenje, halucinacija, plod njihovih želja i zanosa. Za njih je dakle Kristovo uskrsnuće sigurna činjenica, koju su oni vidjeli, stvarno iskusili i doživjeli. Nisu oni samo vidjeli i doživjeli prazan grob, nego su stvarno vidjeli uskrslog Krista i doticali ga svojim rukama. Za apostole Kristovo uskrsnuće je ispunjenje davnih proročanstava. Postali su propovjednici uskrsnuća. U ime uskrsnulog Krista propovijedaju, naviještaju oproštenje grijeha, pozivaju na obraćenje i pokoru. Oni su svoj susret s uskrsnulim Kristom smatrali najvećom osobnom milošću. Naviještanje Kristova uskrsnuća smatrali su svojom najvažnijom obavezom i središnjom temom svoga propovijedanja. Postali su svjedoci Kristova uskrsnuća ne s prijetnjama, nasiljem, ili osvetom, nego s vjerom, ufanjem i ljubavlju. Učinili su i nekoliko čudesa, ali glavna snaga njihovog svjedočenja bio je njihov život. Imali su čvrstu vjeru u uskrsnulog Krista, koju su posvjedočili i svojom krvlju.

Uskrsnuli Gospodin Isus Krist zauvijek živi u svojoj Crkvi po svome Duhu, on vodi cijelu Crkvu kao i svakog pojedinog čovjeka. On daje svoje svjetlo čak i onima koji su nominalno izvan Crkve. Ni njima Božji Duh nije uskraćen. Istinu svetog Evanđelja može lako svatko spoznati i provoditi u život uz pomoć Božje milosti. Tako je bilo od početka Crkve, tako kroz cijelu njezinu povijest, a tako je i u naše vrijeme, jer Krist svoje Crkve nikad ne ostavlja, nego je uvijek vodi po svom svetom Duhu. Bog želi spasenje svih ljudi. Zato je njegova milost ponuđena svakom čovjeku. Kristovim uskrsnućem još nije Božji plan ispunjen, treba se ispuniti dalje do ponovnog Kristovog dolaska. Kristovo uskrsnuće treba biti početak novog života, života po Božjoj objavi po Kristovu primjeru. Kristovo uskrsnuće je i nama poziv na ostvarenje ljubavi u svagdašnjem našem životu, da živimo u svjetlu uskrsnuća. U službi apostolata moramo iskoristiti sve svoje naravne darove Božje milosti. Moramo upotrijebiti svu svoju duhovnost i snalažljivost, sve svoje sposobnosti na slavu Božju i osvajanje duša za Boga. Moramo osobito Bogu prikazivati sve svoje teškoće i patnje za spasenje duša. Svi moramo biti apostoli i osvajati duše za Boga, jer odgovorni smo za sebe i za druge. Ne smijemo zaboraviti. Mi smo danas svjedoci Uskrsnuloga, kao što su apostoli bili onda. Ako smo doživjeli Uskrsloga i ako smo obuzeti njegovim mirom, onda on ne smije ostati samo naš mir i naša sreća nego smo ga dužni nositi svakom čovjeku.

.

Autor : fra Marko Vrdoljak
Datum objave : 15.04.2018.