20 lipnja 2019, Četvrtak 0:04

728×90
728×90
728×90
728×90
728×90
728×90

“U MALOME SI BIO VJERAN, NAD MNOGIM ĆU TE POSTAVITI”

NEDJELJA 19.11.2017. DANAŠNJE EVANĐELJE : “U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima ovu prispodobu: »Čovjek, polazeći na put, dozva sluge i dade im svoj imetak. Jednomu dade pet talenata, drugomu dva, a trećemu jedan – svakomu po njegovoj sposobnosti. I otputova. Onaj koji je primio pet talenata odmah ode, upotrijebi ih i stekne drugih pet. Isto tako i onaj sa dva stekne druga dva. Onaj naprotiv koji je primio jedan ode, otkopa zemlju i sakri novac gospodarov. Nakon dugo vremena dođe gospodar tih slugu i zatraži od njih račun. Pristupi mu onaj što je primio pet talenata i donese drugih pet govoreći: ‘Gospodaru! Pet si mi talenata predao. Evo, drugih sam pet talenata stekao!’ Reče mu gospodar: ‘Valjaš, slugo dobri i vjerni! U malome si bio vjeran, nad mnogim ću te postaviti! Uđi u radost gospodara svoga!’ Pristupi i onaj sa dva talenta te reče: ‘Gospodaru! Dva si mi talenta predao. Evo, druga sam dva talenta stekao!’ Reče mu gospodar: ‘Valjaš, slugo dobri i vjerni! U malome si bio vjeran, nad mnogim ću te postaviti! Uđi u radost gospodara svoga.’A pristupi i onaj koji je primio jedan talenat te reče: ‘Gospodaru! Znadoh te: čovjek si strog, žanješ gdje nisi sijao i kupiš gdje nisi vijao. Pobojah se stoga, odoh i sakrih talenat tvoj u zemlju. Evo ti tvoje!’ A gospodar mu reče: ‘Slugo zli i lijeni! Znao si da žanjem gdje nisam sijao i kupim gdje nisam vijao! Trebalo je dakle da uložiš moj novac kod novčara i ja bih po povratku izvadio svoje s dobitkom.’‘Uzmite stoga od njega talenat i podajte onomu koji ih ima deset. Doista, onomu koji ima još će se dati, neka ima u izobilju, a od onoga koji nema oduzet će se i ono što ima. A beskorisnoga slugu izbacite van u tamu. Ondje će biti plač i škrgut zubi.’« Riječ Gospodnja” (Mt 25, 14-30)

IMG_20171119_203924
Vjerujem da mnogi kršćani, slušajući ovu Isusovu prispodobu, imaju poteškoća s onako strogom osudom ovoga posljednjeg sluge. Teško nam je shvatiti u čemu je bila njegova krivnja koja bi zaslužila takvu kaznu. Zar nije vjerno sačuvao ono što mu je bilo povjereno i to vratio gospodaru? Tu je upravo bit problema. Isus ni ne kaže da je učinio nešto loše. Njegova krivnja sadržana je u riječima: »Slugo zli i lijeni! Trebalo je dakle da uložiš moj novac kod novčara i ja bih po povratku izvadio svoje s dobitkom!« Isus želi ovom zgodom naglasiti kako ćemo biti suđeni ne samo po onom što smo učinili loše, već i po onom što smo propustili učiniti. Od Boga ne može očekivati nagradu samo onaj tko je njegove darove okrenuo na zlo, već i onaj tko ih je zanemario, tko s njima nije učinio ništa dobra. I to je zapravo jedan od najvećih problema kršćanstva. Talenti o kojima je ovdje riječ nisu anonimni. Oni su darovi koje gospodar dijeli kako hoće, a kojima će oni raspolagati do njegova ponovnoga dolaska i tako ostvarivati njegovo kraljevstvo na zemlji. Drugim riječima, oni nastavljaju ili ne nastavljaju njegovo djelo, za što su pozvani i poslani. U tome je zlo ovoga bojažljivog i zato lijenog sluge.

Današnje kršćanstvo dobrim dijelom je slično trećemu sluzi. U Crkvi je puno zbunjenih i uplašenih jer ne znaju što će biti sutra, umjesto da svojom hrabrošću utječu na budućnost Crkve i svijeta. Darove što smo ih mi kao kršćani primili ne smijemo zakopati u zemlju. Ne smijemo dopustiti da baština kršćanske vjere odumire, slabi i iščezava. Isto tako ne smijemo dati povoda onima izvana da našu vjeru smatraju starim, izlizanim novcem koji ne predstavlja nikakve vrijednosti. Mi smo kao vjernici dužni primljeni dar vjere predavati budućem naraštaju. Zahtjevi su vremena veliki. Od nas se traži više revnosti i inicijative. Bogu su i danas potrebni suradnici koji rade predano, nesebično, velikodušno i s puno žara. Ono bitno što treba shvatiti iz Isusove prispodobe ne treba tražiti u materijalnim kategorijama. Talenti još nisu nagrada i plaća s kojom možemo raditi što hoćemo. Talenti su obveza koju treba ispuniti, zadaća koju treba izvršiti, poslanje koje treba ispuniti, povjerenje koje tek treba opravdati. Talenti su prijatelji koje treba stvarati, djeca koju treba rađati i odgajati, roditelji koje treba pomagati, tužni koje treba obradovati, grešni kojima treba oproštenje. Bog je velikodušan u darivanju, ali je i zahtjevan u traženju računa. Čovjek se nikad ne smije predati.

Isus svjesno izaziva slušateljstvo da se ono samo zamisli i u svojim stavovima promijeni prema načelu „Obratite se“, promijenite svoje uhodane misaone kategorije, mislite Božje misli, ljubite Božjim srcem, mjerite Božjim mjerilima koja nadvisuju sva ljudska očekivanja. A ako me je Isus poslao na posao, ako mi je povjerio tu divnu zadaću da u njegovo ime djelujem, koje li onda za sve nas sreće – biti na njegovoj njivi, biti misionar. Isusov život na zemlji upozoravao je ljude da se nauče čitati znakove vremena, da kroz život ne idu zatvorenih, već širom otvorenih očiju. Pavlovo uvjerenje i stav o potrebi budnosti u životu veliki Seneka izreče ovako: „Neizvjesno je na kojem te mjestu smrt čeka, zato je ti čekaj na svakome mjestu!“ Kršćanska budnost, trijeznost i životni realizam najbolji su način čovjekova postavljanja prema budućnosti, najispravnije i najbolje zadovoljavaju i osmišljavaju čovjekovu radoznalost. Nemojmo danas uzeti ponovno neko oruđe u ruku da bismo zakopali primljeni dar. Posegnimo za slobodom i maštom koja će otkriti s kim nam danas valja podijeliti radost evanđelja. Tako se onima koji imaju, daje, a onima koji ne dijele s drugima, oduzima i ono malo što sebično žele čuvati. Neka nam euharistija koju slavimo osnaži vjeru, kako bismo radili na spasenju svih ljudi i radosno ušli u vječnu radost Gospodara svoga.

.

Autor : fra Martin Jaković
Datum objave : 19.11.2017.