27 svibnja 2019, Ponedjeljak 12:39

728×90
728×90
728×90
728×90
728×90
728×90

“VEĆE LJUBAVI NITKO NEMA OD OVE: DA TKO ŽIVOT SVOJ POLOŽI ZA PRIJATELJE”

NEDJELJA 06.05.2018. DANAŠNJE EVANĐELJE : “U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Kao što je Otac ljubio mene, tako sam i ja ljubio vas; ostanite u mojoj ljubavi. Budete li čuvali moje zapovijedi, ostat ćete u mojoj ljubavi; kao što sam i ja čuvao zapovijedi Oca svoga te ostajem u ljubavi njegovoj. To sam vam govorio da moja radost bude u vama i da vaša radost bude potpuna. Ovo je moja zapovijed: ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio! Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje. Vi ste prijatelji moji ako činite što vam zapovijedam. Više vas ne zovem slugama jer sluga ne zna što radi njegov gospodar; vas sam nazvao prijateljima jer vam priopćih sve što sam čuo od Oca svoga. Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite i rod vaš da ostane te vam Otac dadne što ga god zaištete u moje ime. Ovo vam zapovijedam: da ljubite jedni druge.« Riječ Gospodnja.” (Iv 15, 9-17)

IMG_20180506_113300

U današnjem Evanđelju slušamo Isusove riječi neizmjerne ljubavi prema nama, prema čovjeku: „Kao što je Otac ljubio mene, tako sam i ja ljubio vas“. Da je ljubav Boga Oca prema Sinu Božjemu neizmjerna – to nam je jasno, ali kad među Isusovim vjernicima gledamo bolesne, obespravljene, žedne, gladne, mučene, nekako nam se ove Isusove riječi o ljubavi čine više teoretske nego praktične. Dolazi nam na pamet i druga misao: jesmo li mi dostojni Isusove ljubavi? Jesmo li spremni na nju odgovoriti? Da li bi bila prava Isusova ljubav prema nama kad bi nam ispunio svaku želju, kad bi nas obasuo svim materijalnim pogodnostima i uspjesima, kad bismo imali što želimo, kad bismo sve znali, sve mogli, kad bismo bili potpuno zdravi, jaki, kad bi nam dao živjeti puno godina? Bismo li to smatrali pravom ljubavlju? Slušajući današnje Evanđelje pitamo se što je glavni sadržaj Isusova govora učenicima? Odgovor je: Očeva ljubav prema njemu i Isusova ljubav prema njima. Traži od učenika da ostanu u toj ljubavi, a kao preduvjet ostanka spominje čuvanje svojih zapovijedi. Kad im govori o uzajamnoj ljubavi kao preduvjetu prijateljstva s njim, ne govori više o zapovijedi nego o nalogu ili punomoći. Isus ih opunomoćuje za ljubav. Zato kaže: „Ljubite jedni druge kao što sam ja ljubio vas“. Ako to malo slobodnije prevedemo, možemo se izraziti: „Ne živite na račun drugih nego za njih; ne uzdižite se jedni nad druge, nego odustanite od gospodarenja i služite jedni drugima; ne otpisujte jedni druge, nego opraštajte jedni drugima; u svojim povrijeđenostima i rana ne ostajte sami, nego nosite terete i povijajte rane jedni drugima; ne isključujte nikoga iz svoga povjerenja, nego budite otvoreni prema svima“. Tako je Isus ljubio njih, a i nas danas.

Isus je njih i nas uvukao u otajstvo Božjega odnosa s ljudima, otajstvo prijateljstva u kojemu se od nas ne očekuje samo posluh nego radost i rod dostojan radosti. Rijetko prijateljstvo nastaje odjednom. Ono se uglavnom neprimjetno rađa i polagano izrasta. Prijateljstvo može biti i stvarnost izbora. Isus nas je izabrao i zamolio za prijateljstvo. Njegov nas je izbor sigurno jednom pogodio, a da ni sami ne znamo kada i kako. „Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje“ – obrazlaže Isus svoj zahtjev za ljubavlju i prijateljstvom sa strane učenika. Pred takvom ljubavlju koja i život daje teško se može ostati ravnodušan. Isusovo davanje života za nas događa se uvijek i iznova u sakramentalnom znaku. On se u kruhu i vinu neprestano predaje Ocu i nama, osposobljava nas za ljubav i prijateljstvo s njim i međusobno. Hranjeni njegovim predanjem iz ljubavi, uključeni u njega, mi postajemo znakom Božje ljubavi drugima, pozivamo ih i omogućujemo im da se opredijele za prijateljstvo s Isusom. Prijatelji Božji možemo ostati samo ako bez predrasuda i ograda hodimo prema svakom čovjeku, ako svakom svojim ponašanjem otkrivamo prijateljsko lice našega Boga. Isus je dokazao svoju ljubav prema nama na križu. I danas nam ponovno progovara da nas ljubi, ali nas i opominje: „Ostanite u mojoj ljubavi“. To znači, prihvatite i uzvratite ljubav tako da vršite sve moje zapovijedi. Molimo Boga da nam Isusova zapovijed ljubavi postane i ostane pravilo i zakon našega kršćanskoga života.

.
Autor : fra Martin Jaković
Datum objave : 06.05.2018.